Radovi počinju 2017.: Ovako će izgledati nova zgrada Općinskog suda u Tuzli

by admin
| 11:58

Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli, bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Općinskog suda u Tuzli, te direktorom sudske administracije Norveške.

Izgradnja zgrade Općinskog suda u Tuzli jedan je od značajnijih ciljeva VSTV-a BiH kada je u pitanju unaprijeđenje efikasnosti rada sudova, posebno u našem kantonu. Procijenjeni troškovi izgradnje zgrade iznose oko 2,8 miliona eura, a glavni finansijer je Evropska unija.

„Radi se o veoma važnom projektu za Tuzlanski kanton, pravosuđe i sa Grad Tuzlu, kojem će Vlada Tuzlanskog kantona datu svu potrebnu podršku i biti partner u realizaciji“ izjavio je premijer Kantona Bego Gutić navodeći da je i pored teške situacije u Budžetu, Vlada u nacrtu Budžeta za 2016. godinu planirala značajna sredstva uložiti u oblast pravosuđa.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, radi se o rušenju trenutnog objekta „Doma armije“ i izgradnju potpuno novog objekta koji će zadovoljavati sve evropske standarde. Izgradnjom novog objekta, za koji se kaže da će biti najljepša pravosudna institucija u BiH, dugoročno će se riješiti sve prostorne potrebe Općinskog suda u Tuzli.

Podršku ovom projektu dala je i Vlada Kraljevine Norveške. S tim u vezi direktor sudske administracije Norveške Sven Mariusurke ističe da je „Tuzla veoma bitan grad u Bosni i Hercegovini i da Vlada treba imati i veće ambicije da se renoviraju svi objekti pravosudnih institucija u našem kantonu.“

Rok za izradu projektne dokumentacije je juni 2016. godine, a zbog trajanja pripremnih procedura Evropske unije, početak konkretnih radova na terenu očekuje se početkom 2017.godine.

Premijer Gutić je na kraju još jednom podcrtao da će Vlada TK u narednoj godini finansirati izdavanje građevinske dozvole.

Današnjem sastanku osim Premijera Gutića i direktora Mariusurke, prisustvovali su potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, zamjenik rukovodioca Projekta unaprijeđenja efikasnosti pravosuđa Kenan Ališah, koordinator rekonstrukcija Projekta unaprijeđenja efikasnosti pravosuđa Boris Zubac, predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović, ministri pravosuđa i uprave i finansija TK Ivana Kulić i Jakub Suljkanović, te pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Fahrudin Delić – saopštgeno je.

(Tuzlainfo.ba)