Vlada TK: Želimo pravednu raspodjelu prihoda od indirektnih poreza

by admin
| 9:47

Tuzlanski kanton želi pravednu raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima, planiranu Nacrtom budžeta FBiH za narednu godinu, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona sa poslanicima u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda FBiH sa područja ovog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić okupio je jučer  poslanike oba doma federalnog parlamenta sa područja Tuzlanskog kantona i od njih zatražio da, bez obzira iz koje političke partije dolaze, snažnijim djelovanjem pokušaju kvalitetnije pozicionirati Tuzlanski kanton. Prije svega se radi o raspodjeli sredstava predviđenoj Prijedlogom Budžeta Federacije BiH za 2016.godinu.

Tuzlanski kanton je ovim prijedlogom budžeta oštećen za više od 10 miliona KM, iako već duže vrijeme Vlada našeg kantona ukazuje na neravnopravan položaj sa drugim kantonima. Analiza je pokazala da kantoni i općine dva puta otplaćuju svoj dug.

„Kad smo napravili analizu šta je uzrok toga, onda smo došli do zaključka da se radi o otplati vanjskog duga za naš kanton koji se faktički dva puta otplaćuje, prvi put sa jedinstvenog računa, a drugi puta Vlada Federacije našu ratu kredita knjiži u budžetu Federacije kao primitak”, pojašnjava premijer TK Bego Gutić.

Premijer Gutić naglašava da većina kantona u Federaciji imaju isti interes, zbog čega su zahtjevi da se zajednički utiče na Budžet Federacije kroz pravilnu raspodjelu, realni.
Kako je istaknuto ovom prilikom trenutni sistem pruža priliku za neoprezno zaduživanje federalne Vlade, usljed situacije da drugi snose dio obaveze za otplatu više od 60% duga, a što je loš poticaj za zaduživanje i može dovesti do prezaduženosti.

„Potrebno je prvo napraviti iscrpnu inventuru vanjskih dugova gdje će se dugovi klasificirati po kreditoru, dužniku, istoriji otplate do sada i plana otplata do isplate kredita. Također, neophodno je definisati postojeći dug FBiH i utvrditi ko odgovara za njegovu otplatu, te pokrenuti izmjenu Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama BiH i utvrditi mehanizam kojim bi se osiguralo da su za dug stvarno odgovorni samo dužnici, a ne svi korisnici prihoda sa jedinstvenog računa”, rekao je ministar finansija Jakub Suljkanović.

Poslanici su na sastanku pružili podršku vladi Kantona u rješavanju ovog problema. Treba napomenuti da federalni parlamentarci sa područja Tuzlanskog kantona čine skoro četvrtinu ovog parlamenta zbog čega imaju dovoljan kapacitet da se rješavanje ovog problema konačno pokrene. Za narednu sedmicu je najavljen i sastanak premijera Gutića sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

(TI)