Univerzitet u Tuzli: U Kampusu formiran ogledni voćnjak za studente agronomije

by admin
| 10:14

Da su teorija i praksa nezamislive jedna bez druge, to su potvrdili studenti treće i četvrte godine Agronomije sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, postavivši ogledni voćnjak u Univerzitetskom kampusu.

Sadašnji i budući studenti Agronomije će sticati praktična iskustva kada je u pitanju jedna od važnih poljoprivrednih grana Voćarstvo na višegodišnjim oglednim zasadima kojeg su juče postavili.

Praktično znanje iz povrtlarstva ubuduće će sticati iz vlastitih plastenika, koji su već postavljeni u kampusu. Svakako, stručni predmeti iz biljne proizvodnje, posebno voćarstva, sa kvalitetnim teoretskim znanjem, moći će da primijene na oglednom voćnjaku koji su sami formirali uz pomoć svojih profesora i asistenata.

Studenti su imali priliku da prate, a ujedno i aktivno učestvuju, od projektovanja do zasađivanja sadnog materijala na ogledno-edukativnoj parceli. Plan sadnje sadrži raspored, veličinu i oblik tabli, putove, kanalsku mrežu i skicu rasporeda voćaka, razmak sadnje s naznakom voćnih vrsta i sorti. Projektovanje voćnjaka je prvi korak u formiranju voćnjaka. Položaj za podizanje nasada ključni momenat za kvalitetni voćnjak. Urađeno je razmjeravanje i markiranje, zasađivanje voćnog sortimenta, jabuke, kruške, šljive , trešnje, višnje iz Voćnog rasadnika, Srebrenik Špionica, koji je ovlašten za proizvodnju sadnog materijala.

Da nisu zaboravljene naše autohtone voćne vrste to je potvrđeno zasađivanjem autohtone domaće sorte kuške jeribasme, koja se kod nas gajila prije pet stoljeća. U razgovoru sa studentima istaknuta je važnost popravljanje i održavanja tla u voćnjaku.

Pravilan raspored mora osigurati voćkama dovoljno životnog prostora, sigurno oprašivanje i primjenu mehanizacije. Vodilo se računa o rasporedu sadnica u odnosu na plan sadnje, te da cijepljeno mjesto bude barem 10 cm iznad nivoa tla. Studenti su sa oduševljenjem i zainteresovanjošću pratili praktične aktivnosti, već sada u njihovom oglednom voćnjaku i izrazili su želju za redovnim dolaskom u svoj voćnjak.

(Tuzlainfo.ba/untz.ba)