Verifikacija: U UKC Tuzla boravilo stručno povjerenstvo federalnog ministra zdravstva

by admin
| 10:05

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u posjeti je boravilo stručno povjerenstvo, imenovano od strane federalnog ministra zdravstva, čiji je zadatak bio obaviti uvid u ispunjenost uslova za verifikaciju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla za obavljanje najsloženije invazivno – interventne dijagnostičko terapijske procedure na krvnim sudovima.

Riječ je o embolizaciji cerebralnih krvnih sudova, stentiranju karotida i koilovanju i stentiranju aneurizmi. Delegaciju koju su činili : prof. dr. Josip Mašković iz Splita, prof. dr. Marko Radoš iz Zagreba i dr. Vesna Sarajlić iz Sarajeva primio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc. dr. Nešad Hotić sa saradnicima. Tokom razgovora direktor Hotić je predstavio Ustanovu na čijem je čelu, govorio je o organizacionim jedinicama, rezultatima rada, godišnjim ciljevima, te dugoročnim planovima i projektima.

Nakon uvodnog razgovora gostima je prezentovan Projekat endovaskularnih neurointervencija u UKC Tuzla, o kojem je govorio doc. dr. Mirza Moranjkić.

Pored direktora Hotića sa gostima su razgovarali i pomoćnik direktora za medicinske poslove prof. dr. Fahrija Skokić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu prof. dr. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za neurohirurgiju prof. dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti doc. dr. Elmir Jahić i načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse Ervin Mujkić.

Nakon održanog prijema, gosti su obišli angio salu, CT i intenzivnu njegu, te druga odjeljenja Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu.

Prof. dr. Marko Radoš je nakon uvida u rezultate rada tima za endovaskularne intervencije istakao da ima vrlo pozitivan stav jer se u UKC Tuzla radi gotovo cjelokupan endovaskularni spektar. Takođe, naglasio je važnost kritičnosti prema procedurama, za koje je utvrdio da endovaskularni tim UKC Tuzla radi, analizirajući sve obavljene zahvate i na taj način dobija relevantne rezultate.

Prof. dr. Vesna Sarajlić je rekla da uvođenjem ovih procedura Bosna i Hercegovina pravi iskorak u nauci i da je ona sretna što postoji kadar koji je dovoljno stručan i obučen da radi vrhunske procedure koje se izvode u svijetu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.