Tuzlanski kanton: Prezentiran model eksterne mature za osnovce

by admin
| 6:30

U Bosanskom kulturnom centru jučer je održana prezentacija modela eksterne mature za učenike devetogodišnje osnovne škole, koju su pripremili Pedagoški zavod TK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, kao i direktori pedagoških zavoda iz kantona Federacije BiH.

Novim Zakonom o osnovnom obrazovanju Tuzlanskog kantona predviđena je obaveza polaganja eksterne mature, u svrhu podizanja kvaliteta obrazovnog sistema. Model eksterne mature provjera je stepena stečenog znanja u toku devetogodišnjeg školovanja, te profilisanje učenika u kojem pravcu mogu nastaviti svoje školovanje.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, zajedno sa Pedagoškim zavodom, unazad dvije godine realizira pilot projekat eksterne mature. Prošle godine, svi učenici završnih razreda osnovnih škola Tuzlanskog kantona, učestvovali su u pilot projektu male mature.

Tendencija je da se rezultati eksterne mature, pored drugih rezultata vrednuju pri upisu u srednje škole. Na sastanku su zaposlenici Pedagoškog zavoda prezentovali model eksterne mature koji se provodi u Tuzlanskom kantonu, te je istaknuta važnost provođenja eksternog ocjenjivanja u osnovnim školama.

“Današnjim sastankom željeli smo istaći važnost realizacije eksterne mature i provođenja reformskih procesa u osnovnoobrazovnom sistemu kako bi jasno izdefinirali strategiju obrazovanja u Federaciji BiH i realizirali eksternu maturu u svim kantonima po jedinstvenom modelu.”

Plan je da se uvođenjem eksterne mature unaprijedi proces obrazovanja.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.