Vrijedna donacija: Austrijanci obradovali mališane u 15 škola sjeveroistočne Bosne

by admin
| 6:12

Donacijom knjiga i školskog pribora Osnovnoj školi «Brčanska Malta» u Tuzli okončana je ovogodišnja akcija Austrijskog Omladinskog crvenog križa na području sjeveroistočne Bosne.

Ova, kao i mnoge druge škole u Bosni i Hercegovini, deficitarna je s osnovnim programom lektira za svoje učenike pa donacija od 150 lektira (30 naslova lektira po 5 primjeraka), koja je uručena danas, predstavlja izuzetnu pomoć u njenom radu.

Knjige je uručio Edis Hodžić, aktivista udruženja. On je na prigodnoj svečanosti izjavio da Austrijsko-bosansko kulturno udruženje «Medo» iz Beča, u saradnji sa svojim austrijskim prijateljima, već nekoliko godina razvija programe podrške školama u Bosni i Hercegovini i da će u tome ustrajati.

Direktorica  Osnovne škole «Brčanska Malta» Sabina Jogunčić se zahvalila ABKU «Medo» iz Beča i Austrijskom omladinskom crvenom križu. Direktorca Jogunčić je podsjetila na loše stanje u školstvu u Bosni i Hercegovini i kazala da ovakve donacije prijatelja predstavljaju značajan podsticaj u radu škole, i da u značajnoj mjeri obogaćuje i olakšava rad nastavnicima, sve sa krajnjim ciljem – da učenici imaju što kvalitetniji ambijent i uslove za učenje i zdravo odrastanje.

Ovom donacijom je obuhvaćeno petnaest  školskih biblioteka na području sjeveroistočne Bosne, kojima su dodijeljeni istovjetni kompleti školskih lektira (30 naslova po 5 primjeraka iz važećih nastavnih planova i programa), kao i ukupno 105 paketa školskih torbi i pribora za učenike slabijeg imovnog stanja u mjestima povratka Svjetliča i Čivčije u Doboju.

Ukupna vrijednost donacije je 15.000 €. Donatori su Omladinska grupa Lambach-Stadl Paura, koja djeluje u okviru Omladinskog Crvenog križa Gornje Austrije (Jugendrotkreuz Oberösterreich), pod vođstvom Elke Harrer, kao i Pokrajinska uprava Omladinskog crvenog križa Donje Austrije. Domaćini su izuzetnu zahvalnost iskazali g. Günteru Stummeru, koji je snažno animirao donatore.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.