Tuzlanska ORL Škola: Uspostavljanje saradnje u oblasti torakalne i ORL S AKH iz Beča

by admin
| 6:22
11006 ukc

U organizaciji Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a uz saradnju sa Ljekarskom komorom TK, u subotu je počela  Tuzlanska ORL škola 2014.  Predavač je bio prof. dr. Walter Klepetko iz Beča, koji je govorio na temu “Laringotrahealne stenoze”. Prof. dr. Walter Klepetko je šef Klinike za torakalnu hirurgiju AKH u Beču i voditelj projekta za transplantacije pluća u Beču. 

Prvi puta boravi u Bosni i Hercegovini i želi  uspostaviti saradnju u oblasti torakalne hirurgije i otorinolaringologije.

“Znam da postoji saradnja između AKH iz Beča i UKC Tuzla kada su u pitanju transplantacije bubrega, ali mi je želimo proširiti i na oblasti torakalne hirurgije i otorinolaringologije. Za početak želimo sagledati probleme koji ovdje postoje, potom ćemo započeti sa edukacijom ljekara i na kraju ćemo krenuti u realizaciju.  Po mojoj procjeni u Tuzli postoji izuzetno stručan potencijal, što je najbolja osnova za nastavak naše saradnje”, istakao je prof. Klepetko. 
Prema riječima prof.dr. Fuada Brkića, načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa, saradnja sa prof. dr. Klepetkom je od velikog značaja za ljekare UKC Tuzla. “Dolazak prof. dr.  Waltera Klepetka će omogućiti proširenje naših saznanja, ali i omogućiti uspostavu saradnje i edukaciju za mlađe kolege”, rekao je prof. dr. Brkić.
Predavanja su pratili i hirurzi. Kako je istakao doc. dr. Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla, oni su željeli čuti šta je potrebno za razvoj transplantacijske hirurgije, prvenstveno transplantacije pluća i hirurgije pacijenata sa stenozama respiratornih puteva. S obzirom da je Nacionalni program transplantacije pluća u Bosni i Hercegovini u razvoju saradnja sa bolnicom AKH u Beču i profesorom Klepetkom biti će od velike pomoći. Nažalost u BiH nije urađena ni jedna transplantacija pluća, dok je u regionu ovaj vid hirurgije tek u začetku.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.