Prva u BiH: Tuzla uskoro dobija punionicu za automobile na elektro pogon

by admin
| 12:15

Tuzlak Almir Cipurković, elektroinžinjer, o kojem je Bportal.ba u više navrata pisao, nedavno je bio top tema bosanskohercegovačke javnosti, te primjer da u naša zemlja ima šta za pokazati.

 

Prije nekoliko godina napravio je sebi prvi ručno rađeni automobil na električni pogon. Otkako je registrovao ovaj automobil, kaže da “žutim kovanicama plaća vožnju automobilom, i to jednom sedmično“. Nakon svog Tica, Cipurković je elektromotor ugradio još u pet automobila, koji trenutno voze tuzlanskim ulicama.

On je i jedan od  „krivaca“, što će Tuzla uskoro biti i prvi grad u BiH, koji će imati punionicu za električne automobile.

-To je projekat koji bi zajedno trebali raditi Grad Tuzla, Elektrotehnički fakultet u Tuzli, te nas još nekoliko koji se interesujemo za ovakvu vrstu automobila. Prema sadašnjim planovima, otvaranje prve punionice za električne automobile u BiH, trebalo bi biti u Tuzli u aprilu iduće godine –ispričao nam je Cipurković.

Projekat za prvu punionicu elektro automobila u BiH u poodmakloj je fazi, a gdje će ona biti smeštena, još uvijek nije poznato.

Velike uštede

Uštede koje korištenje električnog automobila donosi su nemjerljive. Za 32 feninga, Cipurković sa svojim Ticom uspije preći i do 200 kilometara. Riječ je o električnom motoru snage 10 kilovata, a sam automobil ima potpuno iste karakteristike kao i benzinski ili dizel-motor.

-Deset do 20 puta ušteda je na gorivu, a održavanje tog automobila puno je jednostavnije, jer faktički sadrži samo tri dijela koja ga čine upotrebljivim za vožnju, za razliku od mehaničkog koji ima mnoštvo malih, pokretnih dijelova, remenja – kaže Almir.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.