UN procjenjuje: Za oporavak od poplava BiH će trebati 210 miliona dolara

by admin
| 11:33
1006 novac
  •  
  •  
  •  
  •  

Ujedinjene nacije su ocijenile u ponedjeljak da je Bosni i Hercegovini potrebno 210 miliona dolara za financiranje u narednih šest mjeseci prioritetnih potreba nakon historijskih poplava koje su region pogodile polovinom maja. Ujedinjene nacije su već dobile 1,2 miliona dolara za dva projekta čišćenje od mina, precizirala je zvaničnica UN-ovog programa za razvoj (UNDP) Cihan Sultanoglu na sjednici u New Yorku.

Mine i eksplozivne naprave iz rata na Balkanu 90-ih godina nalaze se u poplavljenoj zoni velikoj 800 kvadratnih kilometara, što operacije čišćenja čini skupim i delikatnim, precizirala je ona.

Više od 75.000 kuća je poplavljeno, a oko 2.000 uništeno, dodala je ona.

“S mogućnošću da naredna zima koja dolazi za četiri do pet  mjeseci bude oštra, treba prionuti na posao i osigurati ljudima odgovarajući smještaj”, izjavila je ona i dodala da je neophodno popraviti škole prije početka školske godine, 1. septembra.

Prema njenim podacima, 15.000 radnih mjesta je izgubljeno, a ekonomski gubici bi mogli preći 1,3 milijarde dolara.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izradila je krajem maja prvu procjenu po kojoj štete u Srbiji i Bosni i Hercegovini, što su ih polovinom maja izazvale najgore poplave koje su pogodile ove zemlje  u posljednjih sto godina, narasle do tri milijarde dolara.

Oko dva miliona ljudi su žrtve poplava u kojima je 77 osoba izgubilo život u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a od toga 51 osoba u Srbiji.

Situacija se od tada stabilizirala, ali je nekoliko gradova u ove tri zemlje i čitava sela, posebno u BiH, uništeno odronom zemlje.

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.