Tretman bola i palijativna medicina: UKC Tuzla organizovao 25 ovogodišnji naučni skup

by admin
| 9:35

U organizaciji Centra za palijativnu njegu JZU UKC Tuzla,  Ljekarske komore TK i Udruženja Inicijativa za uvođenje palijativnog tretmana u BiH  proteklog vkenda je održan Drugi simpozijum pod nazivom: „Tretman bola i palijativna medicina“. Simpozij je pružio mogućnost za razmjenu iskustava o dobroj kontroli bola, kao i priliku za razgovor o akutnoj postoperativnoj i hroničnoj karcinomskoj boli.

Na ceremoniji otvaranja simpozija prisutnima se obratio predsjednik organizacionog odbora doc. dr. Samir Husić, načelnik Centra za  palijativnu njegu i predsjednik Udruženja Incijativa za uvođenje palijativnog tretmana u BiH, koji je ovom prilikom istakao da Centar za palijativnu njegu ima apsolutnu podršku menadžmenta UKC Tuzla kada je u pitanju razvoj potpornog i palijativnog liječenja, te unapređenje procedura kojima se obezbjeđuje kontrola bola, ali da visoke državne institucije nisu prepoznale značaj usvajanja nacionalne strategije za razvoj palijativne medicine u Bosni i Hercegovini.  

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić je izrazio zadovoljstvo što je Univerzitetski klinički centar Tuzla organizator ovog značajnog naučno stručnog skupa za koji je rekao da je 25 po redu koji je u 2015. godini održan u organizaciji UKC Tuzla, te da su pomenuti skupovi okupili oko 10 000 zdravstvenih profesionalaca.

Prema njegovim riječima, Univerzitetski klinički centar Tuzla aktivno sudjeluje u svim aktivnostima koje za krajnji cilj imaju unapređenje zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona, te održavanje današnjeg simpozija predstavlja korak naprijed ka ostvarivanju tog cilja.

Prisutnima su se obratile i predsjednica komisije za edukaciju pri Ljekarskoj komori TK, doc. dr. Munevera Bećarević i direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, dr. Maida Mulić, a ministar zdravstva u Vladi TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić simpozij je proglasio otvorenim.

Simpozijum je bio  namijenjen specijalistima i specijalizantima Porodične medicine, Urgentne medicine, Onkologije, Radioterapije, Anesteziologije i reanimatologije, Neurologije i svim drugim ljekarima koji su pokazali zainteresovanost za prikazane teme.

(TI/ukctuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.