Rezultati ankete o HIV/AIDS-u: Koliko Tuzlaci (ne)znaju o opakoj bolesti?

by admin
| 19:30

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv HIV/AIDS-a volonteri Crvenog krsta Tuzla, anketirali su građane Tuzle o njihovom znanju o ovoj bolesti.

Anketu u kojoj su učestvovali slučajno odabrani građani, činilo je deset pitanja.

Rezultati su pokazali da je 80 % ispitanih građana znalo da su prezervativi najbolji način zaštite od HIV-a, 60% je znalo razliku između HIV-a i AIDS-a, 80% je znalo da ne postoji lijek za AIDS, isti procenat/broj građana je znao da je u BiH najčešći put prenosa HIV-a spolnim putem, a 70% građana zna gdje se može savjetovati i testirati na HIV (UKC Tuzla ili Zavod za javno zdravstvo TK).

-Nažalost, mali broj građana smatra da se HIV može prenijeti drugim načinima poput korištenja toaleta kojeg je prethodno koristila HIV pozitivna osoba, ili da komarci mogu prenijeti HIV. Samo 30% ispitanih znalo je na koji se tačno način ovaj virus prenosi, dok je 45% ispitanih znalo da se uobičajnom laboratorijskom dijagnostikom, odnosno pretragom krvi ne može dokazati postojanje HIV virusa u organizmu.

Na globalnom nivou svakih 20 sekundi se jedna osoba zarazi u svijetu, a odgovor na to pitanje znalo je samo 20% ispitanih, dok 90% njih nije znalo značenje skraćenice AIDS.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.