Aerodrom Tuzla: Kargo saobraćaj otvara letove prema Turskoj

by admin
| 20:12

Međunarodni aerodrom Tuzla osim razvoja u pogledu daljeg razvoja kargo saobraćaja dobio je danas i naznaku otvaranja nove putničke avio linije prema istoku.

Na danas održanom sastanku članova Uprave Aerodroma i predstavnika Privredne komore iz Istanbula (Republika Turska), a kojem je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić razgovaralo se o uspostavljanju i unaprjeđenju kargo saobraćaja između Tuzlanskog kantona i Republike Turske.

Osim izvoza namjernica životinjskog porijekla u Tursku, kargo centar na Aerodromu otvara i perspektivu uvoza roba iz Turske u Bosnu i Hercegovinu preko tuzlanske zračne luke. Osim ovih tema danas se razgovaralo i o korištenju tuzlanskog aerodroma kao disperzivnog centra za kargo saobraćaj i transport roba iz Turske prema zapadnoj Evropi.

Osim kargo saobraćaja, tema današnjeg sastanka bio je i putnički saobraćaj. Kako je istaknuto, a s obzirom i na iskazan interes javnosti, realno je za očekivati da nakon otvaranja avio linije koja povezuje Tuzlu i Beč, uslijedi i direktno povezivanje Međunarodnog aerodroma u Tuzli sa Istanbulom, turskim i euro – azijskim poslovnim i turističkim centrom.

Na ovaj način Tuzla bi se osim relativno dobre povezanosti sa zapadnom Evropom, direktno povezala i sa istokom. Delegacija iz Turske izrazila je i spremnost da investiranjem u infrastrukturne kapacitete Aerodroma pomogne daljem razvoju, kako samog Aerodroma, tako i Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.