Doc.dr. Selmanović: “Ne izlazite na zagađen zrak!”

by admin
| 11:52

Mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji BiH nekoliko dana bilježe prekoračenja tolerantnih vrijednosti sumpordioksida i prašine u zraku u Tuzli, Lukavcu i Zenici, odnosno prašine i azotnih oksida u Sarajevu – javlja RTVTK.

Ovakve visoke koncentracije smoga i zagađenog vazduha predstavlja veliki udar na zdravlje građana. Zato smo od stručnih osoba potražili odgovor na pitanje “šta uraditi u danima kada je pojačana koncentracija zagađenosti zraka”?

U izjavi za radio Tuzlanskog kantona, doc. dr. Senada Selmanović je kazala da u danima kada je zrak zagađen “hronični bolesnici, osobe koje imaju astmu, ali i oni koji imaju bilo kakve srčane probleme, ne izlaze napolje, odnosno, ukoliko su u mogućnosti da odu izvan grada ili na neki vidikovac, da to i učine. Također, ako imaju prijatelje koji su smješteni izvan grada preporučljivo je da odu kod njih kako bi izbjegli zagađen zrak”.

Osobe koje moraju provoditi vrijeme napolju potrebno je da se zaštite maramom, šalom ili maskom kako bi na taj način napravili “filter” zraka. Također, “svi koji osjete probleme sa respiratornim sistemom potrebno je da se jave svom doktoru”, dodala je Selmanović za TK Radio. 

(TI/RTVTK)