Opozicija u OV Tuzla: Zaduženje u izbornoj godini neravnomjerno razvija grad!

by admin
| 21:01

Opozicione stranke nisu protiv realizacije bilo kojeg projekta koji će olakšati život građanima Grada Tuzla, ali jesu protiv nepoštivanja utvrđenih procedura i ignorisanja stvarnih potreba građana – istaknuto je na zajedničkoj press konferenciji predstavnika SDA, HDZ BiH i SBB BiH u Gradskom vijeću Tuzla.

Ovom Odlukom su obuhvaćeni neki projekti koji zaista zaslužuju da se realizuju kao što je izgradnja i rekonstrukcija puteva prema Mramoru, Kiseljaku, put Tušanj – Mandići, ali također i određeni projekti koji trenutno nisu prioritet kada znamo da sedam mjesnih zajednica nema riješen problem vodosnabdijevanja, da mnoge gradske mjesne zajednice godinama čekaju nastavak širenja mreže toplifikacije, izgradnju kanalizacije, da je preko 60% čitaonica i Domova kulture devastirano i da još stotine kilometara puteva čekaju na izgradnju i sanaciju. Zbog svega navedenog, kreditno zaduženje je moralo poslužiti za finansiranje onih projekata koji godinama čekaju na realizaciju zbog nedostatka novca.

Planirani projekti su inače sadržani u Programu kapitalnih investicija Grada Tuzla koji predviđa da se projekti realiziraju po utvrđenom redoslijedu. Međutim, projekti koji su navedeni u Odluci o kreditnom zaduženju nisu u skladu sa redoslijedom koji je utvrdio ovaj Program.

Poredani su bez ikakvog kriterija pa se tako neki projekti nalaze na 189 mjestu po redoslijedu prioriteta i sada su odjednom prepoznati kao važni (npr. uređenje ulice ZAVNOBIH u vrijednosti od 250.000,00 KM). Ovdje se nažalost još jednom pokazalo da je važnija želja pojedinaca u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti od stvarnih potreba.

Snaga odnosno broj ruku, kako to neki nazivaju, nadjačala je običnog čovjeka koji nažalost u ovakvim političkim okolnostima nije prepoznat već je naprotiv stavljen na marginu interesa. Nije se vodilo računa o stvarnim potrebama građana niti o adekvatnoj teritorijalnoj zastupljenosti. Najviše komunalnih problema je u prigradskim naseljima i najviše potreba je u oblasti izgradnje puteva.

Prilikom donošenja ove Odluke nije uopšte ispoštovana utvrđena procedura jer se o ovim projektima trebala izjasniti i GAP komisija koja utvrđuje prioritete kod izgradnje komunalnih projekata. Također, Komisija za poduzetništvo Grada Tuzle je bila protiv ove Odluke, a Komisija za statutarna pitanja je tražila da se Odluka razmatra u formi Nacrta.

Usvajanjem ovakve Odluke o kreditnom zaduženju aktuelna vlast je nastavila sprovoditi politiku neravnomjernog razvoja Grada i nedomaćinskog odnosa prema novcu koji pripada svim građanima Tuzle kao i nepoštivanja usvojenih dokumenata.

Jedino što je ostalo dosljedno jeste da se kredit uzima u predizborno vrijeme i služi kao sredstvo za pridobijanje političkih poena. Zbog ovakve politike većina građana je nezadovoljna jer aktuelna vlast ne uspijeva godinama da riješi njihove osnovne životne probleme. Opozicija opravdano izražava zabrinutost zbog ovakvog stanja i pita se da li će i projekti navedeni u Odluci doživjeti sudbinu stotina projekata sadržanih u Programu kapitalnih investicija koji se godinama ne realizuju – istaknuto je u zajedničkom saopštenju vijećnika iz spomenute tri stranke.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.