Ko štiti naše interese: Tuzla ostaje u saobraćajnoj blokadi i u narednim decenijama!

by admin
| 7:35

Sudeći po prezentiranim projektima Autocesta FBiH na nedavno održanom samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine i u narednim decenijama Tuzla će i dalje ostati u saobraćajnoj blokadi u odnosu na ostale dijelove BiH.

U razmatranim modelima  izgradnje putem koncesije i putem projektnog partnerstva u periodu 2016. – 2018., ranije spominjanih projekata izgradnje autoceste Tuzla – Žepče -priključak na Koridor 5C i Y kraka na Koridoru 5-C, odnosno dionice Žepče – Tuzla – Brčko – Orašje, nema ni na mapi.

U prioritetima nove Vlasti u FBiH je pet  projekata za novih 107 kilometara autoceste na dionicama na području Zenice, od Žepča do Doboja, potom južni dio Koridora Konjic – Mostar – Buna, te izgradnja brze ceste Lašva – Travnik.

Podsjećamo, u vrijeme dok je u fotelji ministra saobraćaja i komunikacija Vlade FBiH sjedio Tuzlak Enver Bijedić, barem se govorilo o spomenutim infrastrukturnim projektima, kojima se Tuzla pokušavala staviti u ravnopravan  položaj sa Sarajevom, Zenicom i Mostarom, koji su u povlaštenom položaju kada je u pitanju trasa jedinog autoputa u FBiH.

Podsjećamo, izrada investiciono-tehničke dokumentacije autoceste Tuzla – Žepče, priključak na Koridor 5C (dužine 65 km) počela je još 2012. godine, dok je Konzorcij projektanata za izradu studije izvodljivosti autoceste Orašje – Tuzla (dužina 65 km) planiranu trasu prezentirao predstavnicima JP Direkcija za ceste Federacije BiH, Revizionom timu i Jedinici za implementaciju projekta prezentirao još 2010. godine.

Podsjećamo da su novoizabrani zastupnici u parlamentima FBiH sa područja Tuzlanskog kantona, prije svega iz redova SDA i SBB koji su dio vlasti, u svojim predizbornim obećanjima imali „puna usta“ saobraćajne deblokade regije Tuzla, ali očigledno bez pravog osnova.

Nastavak saobraćajne blokade ovog dijela BiH, samo je još jedan od dokaza da u novoj sarajevsko-hercegovačkoj koaliciji na nivou Federacije BiH, politički kadrovi iz Tuzlanskog kantona,  pa makar imali i premijera Vlade FBiH iz svojih redova, nemaju ama baš nikakav uticaj.

(Tuzlainfo.ba)