UKC Tuzla: Nova metoda liječenja tumora jetre bez operativnog zahvata

by admin
| 11:40
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, po prvi puta u BiH, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata.
Radi se o tzv. etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.
 
Nakon sprovedenog tretmana, dolazi do odumiranja ćelija tumora i manjeg dijela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom. Sama procedura traje 20-tak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući.
 
Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cjelosti nestane. Prema riječima prof. Nermina Salkića, iako se radi o proceduri koja je primjenjiva na izuzetno odabranu grupu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izliječenje ili značajno produženje života pacijenata koje se mjeri godinama.
 
Do sada su pacijenti u našoj zemlji, a koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići van granica BiH.
U timu koji je napravio ovu proceduru učestvovali su akademik prof.dr.sc. Enver Zerem, prof.dr.sc. Nermin Salkić, te dipl. med. sestra Bahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković ispred Odjeljenja za gastroenterologiju i
hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su ispred Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju učestvovali dr. Halid Mahmutović, dr. Dženita Mešić Ahmetašević, te med. tehničar Adis Kavgić- saopšteno je iz UKC Tuzla.
 
(Tuzlainfo.ba)