Paneli na sajmu Energa: Bh. kompanije žele „dio kolača“ u elektroenergetskim investicijama

by admin
| 9:28
1106 panel

„Učešće bh. kompanija u investicionim projektima u elekroenergetskom sektoru“ naziv je prvog panela održanog jučer na 4. Međunarodnom sajmu energetike ENERGA 2014. koji je privukao veliku pažnju u privrednom energetskom sektoru.

Panelisti i učesnici u raspravi, najavili su skorašnju realizaciju nekoliko velikih projekata u bh. energetskom sektoru, te mogućnostima i načinu podrške kompanijama iz Bosne i Hercegovine u podizanju njihove konkurentnosti za sudjelovanje u realizaciji obimnih investicijskih ulaganja u elektroenergetici BiH.

Reference dobivene na tim poslovima mogle bi predstavljati snažan osnov za ekspanziju naših kompanija na regionalnom i globalnom tržištu, jer se radi o visoko globaliziranim biznisima, za koje je tržište BiH suviše uzak prostor za poslovno djelovanje.

-Kroz navedene projekte u elektroenergetici otvaraju se i mogućnosti većeg diverzificiranja u domaću proizvodnju elektro opreme kao osnove za reindustrijalizaciju u lancu vrijednosti izvođenja elektroenergetskih objekata. To otvara i perspektive građenja snažnog klastera izvođača radova u oblasti elektroenergetike i energetike uopće, koji ne bi morao biti isključivo bosansko-hercegovačkih dimenzija, nego bi poprimao i sadržaje regionalnog klastera – istakao je Ante Domazet, moderator panela.

U svom izlaganju, Nermin Nikšić, premijer FBiH, bazirao se na pitanje energetskog sektora te je istakao da je katastrofa koja je zadesila našu državu pokazala da je naš energetski sistem prilično jak i spreman na najveće izazove.

-Od svih zemalja, mi smo imali najamnje problema kad je u pitanju energetski sektor iako smo bili izloženi ogromnom udaru vodenih bujica i poplava i klizišta. Još jednom želim podsjetiti na napore ljudi koji su to omogućili da imamo najmanje problema, te da ime se u Vlade FBiH i u svoje ime zahvalim – rekao je Nikšić.

Premijer je istakao da energetika može i treba biti okosnica razvoja privrede BiH. Kao veliko dostignuće izdvojio je konačno deblokiranje rada Elektroprenosa koje je nakon osam godina počelo funkcionisati.

-U BiH bit će onako kako ja hoću ili neće biti nikakako, što obično znači na kraju nikako. Moje opredjeljenje u sluačju Eletroprenos je bilo da treba pružiti šansu razgovoru koji je rezultirao dogovorom. Ovime je započet investioni ciklus od 330 miliona KM u obnovi elektroprenosne mreže jer su usvojeni svi potrebni i investicioni planovi. Prilikom investiranja ispoštovat će se kapitalni odnos FBiH, 58,89%, RS 41,11% dok će ulaganja prema operativnim područjima iznositi za Banja Luku 23,69%, Mostar 27,18%, Sarajevo 27,34% i Tuzlu 21,79%.

Istaknuto je  da je eletroprenos ovo jedina kompanija urađena u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH obavijestio je prisutne da je Elektroprivreda u završnoj fazi izgradnje bloka 7 u Tuzli za čiju se izgradnju na tender prije dvije godine prijavilo 12 kompanija, da bi u uži izbor ušle dvije kompanije, China Gezhouba group Co Ltd i Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan, koja je na kraju odustala.

-Ponuda sa dodatnom evaluacijom projekta predložena je Nadzornom odboru. Čeka se naredna sjednica Vlade FBiH, nakon čega bi se išlo na usvajanje ponude u Parlamentu. Radi se o investiciji od 785 miliona eura, snage 450 megavata sa svim paramtrima vezanim za zagađenje. Finansiranje je preko China exit bank sa kamatnom stopom od 2,5 posto, što je jako prihvatljivo. Ono što je najbitnije je da Elekroprivreda ostaje vlasnik, dok bi Vlada FbiH bila garant za kredit, odnosno dala bi federalnu suverenu garanciju – rekao je Grabovica.

Prema njegovim riječima, oko 30 posto ukupne investicije bila bi dobra šansa za domaću građevinsku operativu i elektromontažne radove i sve ono što je neophodno da bi taj projekat zaživio.

Enes Čengić, direktor Energoinvesta i predstavnik Energoinvest Group, koji okuplja 12 domaćih kompanija, napomenuo je važnost da se u BiH stvori pravni i društveni ambijent u kojem bi domaći novac ostajao u BiH, aludirajući na predstojeće investicije Elektroprenosa BiH.

Samo organizovani pristup upravljanju šumama i vodama može sačuvati naš eko sistem

Tema drugog jučer održanog  panela u okviru Međunarodnog sajma “ENERGA 2014” bila je “Inovativno upravljanje šumama i vodama s ciljem iskorištavanja energetskih potencijala”.

Iako je u razvijenim zemljama porasla upotreba drveta, Bosna i Hercegovina se nalazi na početku korištenja bio mase. Kako dolazi iz šumarske i drvne industrije, bio masu treba koristiti u oblasti energetike, te je u daljem razvoju bitno napraviti međusektorski pristup saradnje.

-Veoma je važan pristup tome, ako ne budemo organizovano napravili put, možemo napraviti devastacije eko sistema što bi bila sramota za buduće generacije s obzirom da su šume same po sebi jedan od najvaznijih resursa koje ima naše društvo, kao i buduća pokoljenja. Ovom sesijom ćemo nadležnim insitucijama predložiti kako organizovati i iskoristiti energiju drveta – rekao je prof. Murčo Obučina, moderator Panela.

U okviru Panela prezentovane su slijedeće tematske oblasti: Šume i voda, prof. dr. Sead Vojniković, Šumarski fakultet Sarajevo, Stanje i proizvodni potencijal šumskih resursa, doc. dr. Besim Balić, prof. dr. Ćemal Višnjić, Šumarski fakultet Sarajevo, Biomasa i energija, doc. dr. Velid Halilović, Šumarski fakultet Sarajevo i Mogući koncepti razvoja energetskog kompleksa Pljevlja u Crnoj Gori, Aleksandar Kovačević, ekspert za ekonomiju energije, Beograd.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Video izjave pogledajte OVDJE.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.