Opozicija u OV Tuzla protiv zaduženja: Milionska sredstva se troše bez kriterija!

by admin
| 11:12

Gradsko vijeće grada Tuzle jučer je većinom glasova usvojilo Odluku o kreditnom zaduženju Grada Tuzla, a s ciljem realizacije 12 infrastrukturnih projekata.

Rok otplate kredita je do 10 godina, fiksna kamatna stopa od 4,5 posto na godišnjem nivou, a troškovi obrade kredita su 1 posto.

Novom zaduženju u visini od 5,5 miliona KM bili su zastuopnici iz tri opozicione stranke SDA, SBB i HDZBiH, koji su najvećim dijelom imali zamjerke na kriterije kojima su se predlagači rukovodili prilikom nominovanja projekata na koje će se trošiti kreditna sredstva.

– Odluku o kreditnom zaduženju smo trebali razmatrati u obliku Nacrta jer je evidentno da se radi o lošoj Odluci. Hladnokrvno i loše se troši novac građana. Iako smo principijelno protiv kreditnog zaduženja, ranije smo na to pristali da bi se finansirali projekti koji se godinama ne uspijevaju realizovati zato što nema novca. Ovdje je neko poredao projekte bez ikakvog kriterija. Najviše komunalnih problema je u prigradskim naseljima pa bi omjer ulaganja trebao biti jednak. Želimo da se sredstva utroše za suštinske potrebe. O ovim projektima se trebala izjasniti GAP komisija i oni su morali biti poredani u skladu sa Programom kapitalnih investicija. Zato SDA nije glasala za ovu Odluku. Ovdje nije važan ni Mramor, ni Kiseljak…Suština je u prioritetima. Na neozbiljan način će se potrošiti 5,5 miliona KM. Oni pripadaju svim građanima Tuzle – istakao je predsjednik Kluba vijećnika SDA Tuzla Sabahudin Imamović.

Neki od projekata koji će se finansirati su: rekonstrukcija ulice Vukovarska, izgradnja i rekonstrukcija cesta Tušanj – Mandići iHusino – Kiseljak, zatim cesta u naselju Mramor, rekonstrukcija Gradske ulice u Tuzli i dijela ulice Alije Izetbegovića, te dijela ulice ZAVNOBiH-a, izgradnja mosta koji bi spojio naselja Bulevar i Stupine, izgradnja ceste u Gornjoj Tuzli pored reguliranog dijela rijeke Jale, izgradnja biciklističke staze na potezu Sjenjak-Hotel Tuzla, rekonstrukcija ulice Albina i Franje Herljevića u naselju Slatina i dr.

(Tuzlainfo.ba)