Prosvjetari u TK prijete štrajkom: Ponašanje Vlade je nedopustivo!

by admin
| 14:20

Zbog najavljene mogućnosti smanjenja plaća prosvjetnim radnicima i izostanka socijalnog dijaloga, kako ističu sindikalisti, u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona danas je održan polusatni štrajk upozorenja.

 

Mirzet Pozderović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK, kazao je da je Vlada TK ponudila četiri varijante, ali da se svaka od njih odnosi na smanjenje ili ukidanje naknada uz dodatno smanjenje plaća.

 

– Mi smo u skladu sa Zakonom o radu prije više od mjesec dana uputili Vladi usuglašen tekst, odnosno prijedlog teksta Kolektivnog ugovora koji je usuglašen sa Zakonom o radu i nakon nekoliko urgencija nije bilo nikakvog odgovora. S druge strane, od Vlade smo dobili ponudu od četiri varijante i sve one obuhvataju smanjenje naknada ili potpuno ukidanje naknada, uz dodatno smanjenje plaća svim zaposlenicima koji plaću primaju iz budžeta. Postoji i treća stvar. Radi se o kolektivnom radnom sporu, a to je da je Vlada na pozicijama naknade jednostrano umanjila poziciju za korištenje godišnjeg regresa, s tim da je sudijama i tužiocima isplaćena ta naknada, kazao je Pozderović.

Ističući da Vlada TK igra na kartu isteka i prestanka važenja kolektivnih ugovora, kojima je definisana visina naknada, koeficijenti, osnovice za obračun plaće, topli obrok, prijevoz, minuli rad, otpremnine i nagrade, te da od 18.12. kada kolektivni ugovor ističe, ostaju bez ugovorenih prava, sidnikatima jedino preostaje generalni štrajk.

– Želim da naglasim da svi radnici, u obrazovanju i ostali, padaju u milost i nemilost Vlade TK. Da nam ona određuje od mjeseca do mjeseca kolika će biti naša prava, odnosno kolika će biti naša primanja? To je za nas nedopustivo. U toku su pripreme za generalni štrajk, ukoliko ne bude promjena u narednom periodu, poručio je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK.

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona, kazao je kako Vlada želi preko budžetskih korisnika uštediti 10 miliona maraka.

-Najlakše je uštediti ne radeći ništa, a zavući ruku u džep 10.000 ljudi koji primaju platu iz budžeta. Nemamo prihodovnu stranu. Vlada ne radi posao onako kako bi trebala. Gdje je prihodovna strana? Jeste li prošetali jučer, bio je državni praznik, skoro svi su radili. Gdje su inpekcije? Godinama ukazujemo da se popravi prihodovna strana – kazao je Šahović.

U srednjim školama na području Tuzlanskog kantona radi 1.800 uposlenika, dok ih je 3.700 u osnovnim. Najnižu plaću imaju čistačice i ona iznosi 380,82 KM, dok prema Terzićevim riječima nastavnici primaju 760, a profesori u srednjim školama 880 KM. Plaća direktora je oko 1.000 KM. 

(TI/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.