Janez Kopač otvorio konferenciju Energa: BiH očekuju nove sankcije zbog inertnosti vlasti!

by admin
| 14:38
1106 konferencija energa

Međunarodnu konferenciju „Energa 2014“, kao prateći kongresni sadržaj Međunarodnog sajma „Energa“ sinoć je svečano otvorio Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske Zajednice, Beč, Austrija.

(RAZGOVOR SA JANEZOM KOPAČEM POGLEDAJTE OVDJE)

Sudionici Konferencije su domaći i evropski stručnjaci iz sektora energetike, predstavnici vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija, te istraživačko razvojnih i obrazovnih institucija iz cijele regije, koji će u dva dana kroz 55 tema prezentirati svoja istraživanja, iskustva i dostignuća u energetskom sektoru.

-Rado dolazim u Bosnu i Hercegovinu, ali nažalost na području energetike nema mnogo događaja na koje bi došao, tako da mi konferencija predstavlja jedini događaj na kojem mogu razviti dijalog sa ovdašnjim predstavnicima struke i onima koji kroje zakonsku regulativu. Energa je također jedino mjesto gdje za istim stolom možemo vidjeti ljude iz energetskog sektora oba entiteta i biznisa. O problemima se treba raspravljati zajedno, a to se na žalost u Bosni i Hercegovini ne događa često – istakao je Janez Kopač.

U svom izlaganju prvi čovjek  Sekretarijata Energetske Zajednice, koja za cilj ima liberalizaciju domaćih energetskih tržišta članica Zajednice, a čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, podsjetio je da BiH nije ostvarila očekivani napredak iz Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice.

-Prošle godine je Ministarski savjet Energetske zajednice osudio BiH zbog neprovođenja preuzetih obaveza vezanih za usvajanje gasne legislativa na nivou BiH, a što je prvi slučaj u historiji Zajednice. Na žalost od tada se ništa nije promjenilo. Mi smo napisali koncept kako bi izledala ta legislativa, proslijedili je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali od ministra Borisa Tučića nikada nismo dobili odgovor. Prema našim ranijim upozorenjima, zbog toga bi trebale uslijediti kazne. BiH je već ostala bez dijela IPA fondova zbog slučaja „Sejdić-Finci“ i zaista bi nam bilo žao da uvodimo dodatne kazne. Nudimo pomoć naših eksperata, samo nam treba neko ko je zainteresiran za tu pomoć – poručio je Janez Kopač, naglasivši da nema priliku javno istaći navedene probleme, te da ih je iz tog razloga izgovorio sa govornice „Energe“ u Tuzli.

Na Svečanoj ceremoniji otvaranja govorili još u ime grada domaćina Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, te prof.dr. Slavko Krajcar za Sveučilišta u Zagrebu, a u ime Programskog odbora Konferencije „Energa“.

U fokusu ovogodišnje konferencije je razvoj tržišta električne energije. Na programu Konferencije su i teme: Energetske politike, strategije i investicije, Energetska efikasnost i ekonomija obnovljivih izvora energije te Gas i rudarstvo.

Konferencija će se održati u Kristalnoj i Kongresnoj dvorani Hotela Tuzla 11. i 12. juna 2014. godine. Prijavljeno je blizu 200 učesnika i predavača iz zemalja regije, te Njemačke, Slovenije i Austrije.

Više forografija pogledajte OVDJE.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.