UKC Tuzla: Nastavljena uspješna saradnja sa naučnim centrima u Norveškoj

by admin
| 14:39

U stručnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravili su prof. dr.Tim Brennen, kognitivni psiholog sa Odjeljenja za psihologiju, Fakulteta društvenih nauka Univerziteta u Oslu i prof. dr. Øivind Fjeld – Solberg iz Norveškog centra za studije nasilja i traumatičnog stresa.

Tokom razgovora sa direktorom UKC Tuzla, doc. dr. Nešadom Hotićem gosti su istakli važnost saradnje koja je prije jedanaest godina uspostavljena između Osla i Tuzle i izrazili nadu za nastavkom iste. Prema riječima prof. dr. Brennen planiran je nastavak saradnje u oblasti istraživanja depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), transgeneracijskog prenosa PTSP-a kod preživjelih u ratu (1992-1995) u BiH, kao i istraživanja na planu epigenetike i uticaja traume roditelja na zdravlje njihove djece.

Prof. dr. Brennen je istakao važnost ove naučnoistraživačke saradnje i podcrtao aktuelnost tematike za zemlje u poslijeratnom periodu, istakavši da rezultati mogu biti od izuzetne važnosti za kreiranje strategije djelovanja i uticaja na kvalitet mentalnog zdravlja.

Direktor UKC Tuzla doc. dr. Hotić je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti nastavka saradnje koja će omogućiti definisanje smjernica za realizaciju projekta o uticaju psihološke ratne i postratne traume na građane Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba/ukctuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.