Univerzitet u Tuzli: Danas promovisano 1100 diplomaca i magistara

by admin
| 14:20

Danas je u maloj sali SKPC „Mejdan“uz prisustvo njihovih roditelja i prijatelja, promovirano 1100 diplomaca i magistara, što skupa sa prvom ovogodišnjoj promocijom čini 2000 diplomaca i magistara Univerziteta u Tuzli koji su diplomirali u akademskoj 2014/15. godini.

Promocija svih diplomaca se održava trinaesti put za redom i cilj joj je pokazati jedinstvo i veličinu Univerziteta u Tuzli. Prigodnim govorom prisutnim obratio se rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović koji je između ostalog, prisutne podsjetio na značaj današnjeg svečanog čina.

„S ponosom stojimo, ne samo pred našom bosansko-herceovačkom, već i cjelokupnom svjetskom društvenom zajednicom, jer potpuno uvjereno i sigurno mogu poručiti da ste vi s obzirom na kvalitet diploma koje danas preuzimate, najbolje što ima Bosna i Hercegovina. Vi ste najkvalitetniji i zato najvredniji potencijal vaših porodica i ove zemlje koji je može, ne samo štititi, več i razvijati i unapređivati, u svim oblastima njenog postojanja i afirmacije“, kazao je rektor Halilović, te dodao:

„Danas svjedočimo nastavku tradicije visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona duge gotovo pola stoljeća. Kolegice i kolege koje su stekle diplome Univerziteta u Tuzli prije vas izgradili su našu privredu, obrazovni i zdravstveni sistem, kulturu, nauku, sport, realizirali su se kao instaknuti profesionalci prepoznatljivi i izvan BiH. Vi baštinite tu tradiciju i danas primate obavezu da je nastavite.“

Tokom Promocije diplomci Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta položili su Hipokratovu zakletvu, dok su diplomci Filozofskog, Prirodno-matematičkog i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport položili svečanu izjavu.

Ove godine Promocija je završena čestitkama koje je diplomcima uputila prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, prof.dr. Snježana Marić, te veličanstvenim i simboličnim bacanjem kapa u zrak.

(Tuzlainfo.ba/untz)