Sastanak Nikšića i Umihanića:Dogovoren maksimalni angažman federalnih vlasti

by admin
| 11:01
1206 niksic

Kako bi usaglasili naredne korake u sanaciji posljedica poplava premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić jučer se sastao sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem. Sastanku je prisustvovao i ministar finansija TK Miralem Nuhanović.

Razgovarano je o štetama nastalim tokom poplava i načinima kojima Vlada Federacije BiH može pomoći, o deficitu od 68 miliona KM u buždetu TK, problemima nekih od općina sa Elektroprivredom, te zapošljavanju novih radnika u rudnike na području TK putem javnog oglasa.

Premijer Umihanić je federalnog premijera Nikšića upoznao i sa koracima koji su poduzeti kako bi se što prije revitalizovali „Dita” i „Konjuh” te predložio da Tuzlanski kanton bude među prvima gdje će i praktično biti primijenjen Zakon o finansijskoj konsolidaciji i to u slučaju ova dva preduzeća.
„Bilo bi dobro kada bi baš Tuzlanski kantona bio prvi u kojem bi testirali Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava što bi pomoglo da se izađe iz začaranog kruga obaveza, pogotovo kada je „Dita” u pitanju”, kazao je ovom prilikom premijer Umihanić.

Federalni premijer dao je podršku prezentovanim projektima i obećao organizovanje sastanka sa predstavnicima kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi se na najbolji način riješio problem izmirenja dugova UKC-a Tuzla.
Najavljeno je i da će nakon konačne procjene štete, koja bi trebala biti završena do 19. juna, Federalna vlada iz svojih resursa recipročno pomoći svim ugroženim dijelovima u Federaciji.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.