Otišla u historiju: Srušena stara zgrada biblioteke, nekadašnji arhitektonski simbol Tuzle

by admin
| 19:44

Stara gradska biblioteka od danas je i zvanično otišl u historiju.

Bageri i ostala mehanizacija počele su sa rušenjem objekta koji je vremenom bio sve više devastiran, a napušten je još odavno, usljed urušavanja zgrade izazvanog eksploatacijom slanice u Tuzli.

Ova zgrada otvorena je 1901. godine pod nazivom Okružna pošta. Raskošnu fasadu zgrade, bogatu arhitektonskim detaljima karakterističnim za 19. stoljeće, prema projektu inžinjera Vilhelma Dvoržaka, izgradilo je građevinsko preduzeće „Kordinjano i Kandoti”.

Od 1947. godine do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća zgradi Okružne pošte mijenjana je namjena nekoliko puta, a najduže je u njoj ostala Narodna biblioteka. Prema mišljenju mnogih arhitekata, ova zgrada smatra se arhitektonski najznačajnijim objektom u Tuzli iz perioda austrougarske uprave.

Pred samu agresiju na BiH počela je sanacija zgrade, ali je prekinuta. Postojali su i planovi Općinske uprave za njenu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju za jednu od općinskih komunalnih službi ili druge potrebe, međutim, to se nikada nije desilo.

(TI/Bportal.ba/A.M.)