Tuzla: “Zemlja djece u BiH” obilježila Međunarodni dan djeteta

by admin
| 6:51

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom (19.11.) i Međunarodnog dana djeteta (20.11.) Udruženje “Zemlja djece u BiH”  je realizovalo niz aktivnosti, kako u Dnevnom centru, tako i na terenskim lokacijama.

-Sa djecom koja koriste usluge Dnevnog centra u Tuzli i u naselju Kiseljak, realizovali smo radionicu fokusirajući navedene datume od značaja, te se na kreativan način ukazalo na njihova prava. Na ovaj način, oni su se pripremili za manifestaciju u duhu prava djece u kojoj će sami uzeti učešće, a koja će se održati u ponedjeljak 23.11.2015. godine u prostorijama OŠ „Kiseljak“. Kroz kratku prezentaciju o Politici zaštite djeteta i kodeksu ponašanja prema djeci, roditelje smo još jednom podsjetili na prava njihove djece, ali i obaveze koje dolaze uz ista – saopštili su iz Udruženje “Zemlja djece u BiH”.

Također je u O.Š. Sjenjak realizovana interaktivna prezentacija za 50 učesnika pod parolom „Zdrava hrana svakog dana!“. U okviru prezentacije izneseni su rezultati istraživanja Zavoda za javno zdravstvo TK na polju ishrane među djecom svih dobnih skupina. Učešće je uzela i dr.sci Marizela Šabanović – nutricionista – koja je kroz prezentaciju inicirala dijalog među učesnicima na temu preporučene ishrane za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Osim toga, učenicima u školi su distribuirani paketi zdrave dnevne užine, preporučene od strane nutricioniste. Alarmantni pokazatelji pretilosti kod djece u našoj državi bili su pokretač da naše Udruženje pokrene podprojekat koji promoviše zdrave stilove života, a koji na koncu ima za cilj izradu Preporuka za učenike osnovnih škola vezano za zdravu ishranu djece koje će biti distribuirane osnovnim školama općine Tuzla.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.