Nisu čekali džeparac roditelja: Dva mlada Tuzlaka pokrenuli farmu purana

by admin
| 20:05

Farma tovnih purana ‘AMAS’ jedna je od rijetkih domaćih farmi ove vrste na području BiH. Osnovala su je dva mlada, dvadesetpetogodišnja mladića iz Tuzle, Armin Mustafić i Amar Salković – piše Bportal.ba.

 

Na ovaj potez, kako su nam ispričali, odlučili su se iz više razloga.

-Prvenstveno smo je pokrenuli jer je pureće meso veoma nezastupljeno u BiH, te se uglanom svo pureće meso uvozi iz Hrvatske i Mađarske. Mladi smo, imamo 25 godina, radili smo za male plate i živili od džeparca roditelja. Odlučili smo se da pokrenemo privatni biznis, što se ispostavilo kao dobar potez-kazao nam je Armin Mustafić.

Njegov otac ustupio im je već postojeće objekte, koji su vrijedni mladići pretvorili u farmu. Ona se trenutno nalazi u mjestu Brnjik kod Čelića.

-Stvorili smo sve uslove za pokretanje ovog biznisa kao i želju za radom. Imamo kapacitete da uselimo do 10.000 purana plus mogućnost proširenja. Zbog toga smo došli na ovu ideju i nadamo se da ćemo uspjeti iako je vrlo teško jer do sada smo samo nailazili na određene probleme-kaže nam Amar Salković.

Veliku podršku u počeku poslovnog projekta Salkoviću i Mustafiću pružila je i tuzlanska Mesna industrija ‘Menprom’.

-To je kompanija koja prepoznaje i podržava kvalitet domace proizvodnje. Od početka ovog mjeseca na prodajnim mjestima Menproma mogu se pronaci proizvodi od kvalitetnog pureceg mesa, a koji su rezultat rada naše farme. Zadovoljni šmo sto možemo svojim radom i rezultatom možemo udovoljiti uslovima firme kakva je Menprom, a za naredni period planirano je proširenje saradnje-kaže Armin.

Ukoliko se njihovi planovi budu razvijali prema zacrtanim ciljevima, ova dva mladića imaju namjeru i zaposliti nekoliko radnika, koji bi zajedno sa njima širili proizvodnju purećeg mesa.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.