Ambasadori tri države u Tuzli: Vlada TK pod pritiskom zbog esencijalne liste?!

by admin
| 6:02
Strani lobiji i njihovi mešetari ne posustaju u namjeri da naštete bh. proizvođačima.

Danas u Tuzlu šalju i svoje ambasadore. Hrvati, Slovenci i Makedonci vrše pritisak na Vladu ovog kantona da favorizuju njihove, a ne domaće, bh.proizvode. Tuzla će sutra biti prva linija odbrane domaćih proizvoda, a samim tim i bh. ekonomije, objavila je sinoć u Dnevniku TV1.

U prilogu se navodi da je upravo izuzetno jaka kampanja kojima se građani potiču na kupovinu domaćih proizvoda, dovela državu u situaciju da je u zadnjih devet mjeseci deficit smanjen za gotovo devet posto.

„Moramo još više raditi u budućnosti da bi što više novca ostalo u BiH, da se mi razvijamo i razvijamo našu domovinu, a ne da razvijamo neke druge domovine“, navodi Admir Kapo, direktor Udruženja Kupujmo/koristimo domaće.

Mnogo je primjera u kojima i institucije vlasti odluče istinski stati iza domaćih proizvoda. Najsvježiji takav primjer, a o čemu smo izvijestili prije dva dana, jeste odluka Vlade TK da institicije u kantonu kupuju isključivo DITA-ine proizvode ili izmjeni esencijalnu listu lijekova, tako što je u prvi plan stavila proizvode domaćih kompanija.

Kapo pozdravljam odluku Vlade TK i javno daje podršku takvim potezima.

„Mislim da cijela javnost traba stati iza te odluke, jer pretpostavljam da će ta Vlada sada biti pod izuzetno velikim pritiskom“, kaže Kapo.

Pretpostavka se ispostavila tačnom. Naime, odmah po donošenju odluke ambasadori Makedonije, Hrvatske i Slovenije zatražili su sastanak s čelnim ljudima Vlade TK. Tema sastanka koji će sutra biti održan je upravo poslovanje stranih farmaceutskih kompanija u BiH, a odlukom Vlade pogođene su baš firme iz Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Kapo navodi da je upravo pokazatelji kako se to odvija u praksi kada tačno dirnete gdje je nečiji tuđi interes, zato što su, kaže on, ovdje raznorazni lobiji naučili da u BiH može proći sve, a da se guši bh. proizvođač.

(Tuzlainfo.ba/Vijesti.ba)