UKC Tuzla: Operativni tim Klinike za hirurgiju primjenio novu VATS metodu

by admin
| 13:00

Operativni tim Klinike za hirurgiju UKC Tuzla izveo je videoasistiranu torakoskopsku operaciju (VATS) pri kojoj je odstranjena grudna žljezda. 

Pacijentici koja je bolovala od autoimune bolesti Myasthenia gravis, bolesti koja uzrokuje poremećaj prijenosa podražaja sa živca na mišić, a koja se očituje slabošću skeletnih mišića, odstranjena je grudna žljezda.

Pristupilo se VATS metodi zbog znatno manje hiruške traume za pacijenta u odnosu na klasični pristup, koji se izvodi uzdužnim presjecanjem grudne kosti. VATS metoda predstavlja minimalno invazivni zahvat koji se izvodi kroz tri manja otvora na grudnom košu, veličine do 1,5 cm, nakon čega se pristupa sredogruđu i odstranjenju grudne žljezde.

Ova metoda ima veliki benefit za pacijenta jer je manja mogućnost komplikacija, postoperativna bol je manja, oporavak bolesnika brži, te boravak u bolnici značajno kraći.

VATS metoda se u Bosni i Hercegovini primjenjuje jedino u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, a operativni tim koji je izveo ovu metodu činili su dr. Nermin Mušanović, dr. Nusret Ramić, dr. Amar Kešetović, anesteziolozi dr. Merana Rifatbegović, dr. Sanja Ercegović i dr. Dženita Ahmetašević, instrumentari Ganiba Kovčić, Senada Kišić i Sabina Hodžić, anestetičari Nurdin Salkanović i Suada Bašić.

(Tuzlainfo.ba)