UKC Tuzla obilježio 17. novembar: Svako deseto dijete se rađa prijevremeno!

by admin
| 16:55

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju u UKC Tuzla danas je obilježen stavljanjem čarapica na ulaze u Kliniku za dječije bolesti i Odjeljenje neonatologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Devet čarapica iste boje i deseta u drugoj boji simbolišu da se svako deseto dijete rađa prijevremeno. Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla ovim povodom je organizovala i konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni problemi sa kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.

Nakon održane konferencije ispred Klinike za dječije bolesti i Klinike za ginekologiju i akušersvo u nebo su pušteni baloni koji na simboličan način šalju poruku da sva prijevremeno rođena djeca imaju šansu da se visoko vinu u nebo ako imaju dobru zdravstvenu zaštitu i podršku društvene zajednice.

Tokom razgovora sa novinarima ljekari ove dvije klinike ukazali su na značaj skretanja pažnje šire zajednice na ovaj globalni problem prijevremenog rođenja. Kako je ovom prilikom istaknuto tačni uzroci prijevremenog porođaja nisu poznati, ali na njih mogu uticati različiti biološki, okolni, psihosocijalni i genetski faktori i zato je vrlo važno raditi na njihovoj prevenciji. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije incidenca prijevremeno rođene djece iznosi 5 do 10 %, što znači da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla na godišnjem nivou se rodi između 7,3 % i 9,7% prijevremeno rođene djece, što je u skladu sa evropskim standardima, ali svakako nije na zadovoljavajućem nivou.

Liječenje ove djece je dugotrajno, nakada traje i po par mjeseci, a zahtjeva primjenu visokosofisticirane opreme. Učesnici konferencije za novinare su istakli da Klinika za dječije bolesti raspolaže dovoljnim brojem educiranog kadra, ali da je potreban veći broj opreme koja je neophodna u liječenju prijevremeno rođene djece. Takođe, rečeno je da je na Klinici za dječije bolesti proteklog mjeseca sa radom počela Ambulantu za rani rast i razvoj u kojoj je osiguran proces kontinuiranog i multidisciplinarnog praćenja prijevremeno rođene djece, nakon njihovog izlaska iz bolnice. U proces rada ambulante uključeni su pedijatri, neonatolozi, logopedi, surdaudiolozi, fizijatri i psiholozi.

Konferenciji za novinare prisustvovali su: prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove, dr. med. sc. Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti, prim. dr. Izeta Softić, neonatolog Klinike za dječije bolesti i doc. dr. Selma Muratović, šef Odjeljenja za neonatologiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.