Počeli pregovori SDA i SBB-a u TK: “Male” stranke se odriču po jednog ministarstva

by admin
| 8:25

Preliminarni pregovori o formiranju nove većine i ulasku Saveza za bolju budućnost u vlast Tuzlanskog kantona počeli su sastankom predstavnika SDA i SBB-a – piše Oslobođenje.

Iako je prvi sastanak održan pod velom tajne, iz izvora koji je direktno uključen u pregovore doznali smo da SBB u izvršnu vlast ulazi sa tri ministarstva, koja će male stranke u vlasti BPS, SBiH i NSRB morati ustupiti. Kako nam je kazao Fuad Hadžimehmedović, predsjednik KO SBB-a, prvi sastanak je održan i načelno je dogovoren broj ministarstava koja će njegova stranka dobiti.

Sve je nezvanično

– Načelno je dogovoreno i to koja će nam ministarstva pripasti, ali ne želimo dizati prašinu oko toga prije nego to bude finalizirano. Još pregovaramo, postoje neke stvari koje koče i oko kojih se još nismo dogovorili, ali to će biti riješeno vrlo brzo, kazao nam je Hadžimehmedović.

Kako saznajemo, SBB će u novoj izvršnoj vlasti najvjerovatnije dobiti jača ministarstva koja trenutno drže tzv. male stranke. To su u ovom trenutku Ministarstvo obrazovanja, koje drži najmlađi koalicioni partner u ovom sazivu Stranka za BiH, zatim zdravstvo kojim rukovodi BPS-ov ministar i Ministarstvo pravosuđa, koje vodi ministrica NS Radom za boljitak. Međutim, postoji mogućnost i da novi koalicioni partner uzme Ministarstvo saobraćaja, s obzirom na to da je Boljitkov ministar Edin Ajanović nedavno uhapšen u akciji SIPA. Malim strankama će ostati po jedno mjesto u Vladi, dok će SDA sa premijerom imati ukupno sedam mjesta.

Male stranke trenutno nisu uključene u pregovore, s obzirom na to da su one dogovor o koaliranju sklapale direktno sa SDA. Međutim, upoznati su sa činjenicom da gube po jedno ministarstvo.

– Nismo uključeni u pregovore i sve informacije koje imam su više nezvanične. Ali, istina je da i mi imamo saznanja da ćemo izgubiti jedno ministarstvo, kazao nam je Asmir Hasić, predsjednik Kluba poslanika SBiH.

BPS neće olako odustati od jednog od ministarstava. 

– Mi ćemo se truditi da zadržimo ljude, s obzirom na velike pomake koje su napravili. SDA, kao nosilac vlasti, vodi pregovore, a mi ćemo vidjeti kako će se odvijati stvari kada se postigne dogovor sa SBB-om, kazao nam je Mirsad Selimović, predsjednik Regionalnog odbora BPS-a.

Odricanja

Da li će BPS uspjeti zadržati resore, zavisit će i od toga da li će SBB u zamjenu uzeti neko od javnih preduzeća kojim je dosad upravljao BPS. Da će to možda biti slučaj sa NS Radom za boljitak, potvrdio nam je poslanik Samir Kamenjaković.

– Iz SDA su nam rekli ćemo se i mi morati odreći dijela vlasti, i to je uredu, ali mislim da će predmet pregovora biti i mjesta u preduzećima, tako da gubitak ministarstava možda i ne bude slučaj kod nekih stranaka, kazao je Kamenjaković, te opovrgnuo ranije iznesene informacije da će nakon hapšenja njegovog kolege Merseda Šerifovića i ministra Boljitak u potpunosti biti izbačen iz vlasti.

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.