Tehnološki fakultet u Tuzli: Obilježavanje 56. godina postojanja u znaku međunarodnog simpozija

by admin
| 6:03

Obilježavanje 56 godina postojanja i rada Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli proteklo je znaku je održavanja IV Međunarodnog simpozija „Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane“.

Tokom dvodnevnog Simpozija  prezentirano više od 60 naučnih radova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Turske  i Švedske.

Svečano otvorenje Simpozija upriličeno je pod motom: „Nauka današnjice je tehnologija budućnosti”.

Cilj Međunarodnog simpozija je promovirati i popularizovati izvrsnost u naučnim i stručnim istraživanjima naučnika i stručnjaka iz područja hemije, hemijskog inženjerstva, prehrambene i biotehnologije u svrhu zaštite okoline, kao i afirmisati značaj nauke i istraživanja u oblasti proizvodnje zdrave hrane. Svi učesnici imaju priliku da razmijene iskustva i saznanja iz ovih oblasti kako bi unaprijedili zdravlje i poboljšali kvalitet života u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je, nažalost, još uvijek daleko od ovakvih razmišljanja, ali je dio civilizacije koja se nalazi pred pitanjem kako dalje. Mi moramo pronaći odgovore na pitanja kako pomiriti tehnološki i prirodni razvoj, odnosno kako ne narušavati nekontrolisano prirodu, posebno tlo i vodu”, istakao je u pozdravnom obraćanju rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović.

Simpozij je fokusiran na negativnim utjecajima procesa proizvodnje, interakciju između bioloških i hidroloških sistema, uticaja hemijske, prehrambene i farmaceutske industrije na okolinu, kao i mogućnosti uspostavljanja ekološki održivih tehnologija, što je za grad Tuzlu, koja je oduvijek bila industrijski grad, od velikog značaja. Simpozij se odvija kroz predavanja, poster prezentacije i predstavljanja privrednih subjekata.

“Akcenat je aktuelan na zaštiti okoline, na inžinjerstvu materijala, znači oblast koja je zaista top u svijetu, danas se najviše radi na materijalima i mislim da ćemo ove godine zaista imati priliku da čujemo čime se to bave, evo ako ništa u okruženju, mada imamo goste i iz Turske, koja su to najnovija dostignuća, saznjanja, koji su pravci kojima eventualno i Bosna i Hercegovina može da krene kada je u pitanju ovo područje i ova vrsta industrije”, rekla je dekanica Tehnološkog fakulteta, prof. dr. Amra Odobašić.

Posebno interesantno predavanje je profesora Olega Pajalića koji dolazi sa Univerziteta Chalmers iz Geterburga, koje govori o dugoročnim planovima Švedske da fosilne sirovine zamijeni sa sirovinama iz biomase. To bi trebalo podstaći i Bosnu i Hercegovinu da promijeni odnos prema svojoj prirodi.

Odgovor i angažman struke očekuju se i u Tuzlanskom kantonu, posebno kada je u pitanju korištenje okolišnih potencijala za proizvodnju zdrave hrane. Učesnici simpozija imaju zajednički stav da zdrava prehrana može i treba biti dio tehnologije. Ističu zadovoljstvo što proizvodnja zdrave hrane ima budućnost.

Organizatori Simpozija su Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje hemičara Tuzlanskog kantona, a pokrovitelji Vlada Tuzlanskog kantona, kantonalno Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice i Federalno ministarsvo za rad i socijalnu politiku.

(TI/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.