Međunarodni aerodrom Tuzla: Predstavljena avionska linija Tuzla – Beč

by admin
| 13:11

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla danas je predstavljena nova avionska linija na relaciji Tuzla – Beč, a prvi let, sa crnogorskom kompanijom “Montenegro Airlines” iz Beča ka Tuzli najavljen je za 21. decembar ove godine.

Prema riječima domaćina današnje konferencije direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifata Karasalihovića, na ovu se liniju čekalo 17 godina. „dvije godine trajali su intenzivni pregovori o ovoj atraktivnoj liniji po pristupačnim cijenama, koje se sa polaskom iz Tuzle kreću od 19 do 47 eura, dok se karta iz Beča za Tuzlu može kupiti od 49 do 89 eura, uključujući aerodromske takse, a zavisno od popunjenosti aviona. Mala prtljaga od pet do 10 kilograma košta pet eura, a za prtljag preko 23 kilograma putnici će platiti 10 eura.

Kako je rečeno na konferenciji zainteresirani građani već od danas bez problema putem web stranice www.mysky.ba mogu nabaviti karte za let Beč – Tuzla – Beč.

Kada je riječ o avionima koji će saobraćati na ovoj liniji, radi se o veoma modernim avionima sa 116 sjedišta, a osim putovanja u Austriju, na ovaj se način građanima omogućuje da se preko bečkog aerodroma povežu sa drugim evropskim i svjetskim destinacijama.

Predsjednica Odbora direktora “Montenegro Airlinesa” Daliborka Pejović je kazala da su avioni ove kompanije sigurni i atraktivni, a njima upravljaju vješti piloti, koji putnike na odredište dovezu bezbjedno i na vrijeme. “Mala smo kompanija koja godišnje preveze putnika onoliko koliko Crna Gora ima stanovnika, što je oko 600.000 putnika. Naša misija je povezivanje regije”, izjavila je Pejović.

Što se tiče razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla, on doživljava svoju ekspanziju kada je putnički saobraćaj u pitanju, a primjetni su i pozitivni pomaci  kada je u pitanju omogućavanja kargo saobraćaja sa ovog aerodroma.

„Osim opredjeljenja Vlade da povećamo broj linija za putnički saobraćaj, kao i da povećamo broj operacija prema postojećim destinacijama, vodimo aktivnosti za dozvole za kargo saobraćaj. Dobio sam informaciju da bi se naš aerodrom mogao upisati na listu aerodroma koji obavljaju kargo saobraćaj na jednoj od naredne dvije sjednice Vijeća ministara BiH”, naglasio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Međunarodni aerodrom Tuzla početkom ovog mjeseca premašio je godišnji broj prevezenih putnika. “Planirali smo broj od 180.000 putnika, ali 1. novembra ta je cifra bila 220.000. Postoji mogućnost da „Wizz Air“ u proljeće poveća broj operacija prema postojećim destinacijama, pa bi i broj prevezenih putnika trebao biti znatno veći”, rekao je Karasalihović.

Na pitanje prisutnih novinara, o tome koliko uvođenje još jedne linije u vazdušnom saobraćaju tuzlanskog aerodroma doprinosi i može doprinijeti razvoju Tuzle i regije, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović odgovorio je:

„Razvoj saobraćaja znači i razvoj društva, pogotovo ovaj spektakularni razvoj vazduhuplovne luke Tuzla. Velika je prilika, ne samo za brzu komunikaciju putnika, nego i za brzu komunikaciju evropskih investitora. Moje iskustvo je da investitor koji se ne namuči putem, da dođe u Tuzlu ulaže u BiH, za razliku od onih koji slete u Zagreb i Beograd i onda putuju za Tuzlu. Ovo vidim kao veliku razvojnu priliku, za šta nam treba tzv. „Y“ krak, autocesta ili brza cesta, Orašje-Brčko-Tuzla-Žepče i priključak na koridor 5C. Već postoji veza vazdušne luke sa riječnom lukom u Brčkom, željeznicama, i mislim da su to preduslovi za mnogo brži razvoj Tuzle i TK“ – izjavio gradonačelnik Imamović.

(Tuzlainfo.ba)

Vezana vijest – Prvi let Tuzla-Beč 21. decembra: Poznati termini, prijevoznik i cijene karata!

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.