Ostvarili profit od 90 miliona KM: Većina zaposlenih u privatnom sektoru TK-a radi u MSP

by admin
| 6:36

Mala i srednja preduzeća su najznačajniji izvor zapošljavanja radne snage, ali i značajan izvor prihoda u Tuzlanskom kantonu, navedeno je u Informaciji o stanju u malim i srednjim preduzećima u prošloj godini, koji je jučer usvojila Vlada TK.

Preko 60% zaposlenih u privatnom sektoru Tuzlanskog kantona radi u malim i srednjim preduzećima (MSP), koja ostvaruju blizu 70% ukupnog prihoda od prodaje. Koliko je značajan MSP sektor za privredu, govori i činjenica da su u 2014. godini bilježili profit od blizu 90 miliona KM.

Iako se ukupan broj malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini smanjio u odnosu na prethodnu godinu, broj zaposlenih na području Kantona je povećan te je zabilježen porast broja zaposlenih po preduzeću, što znači da su aktivna preduzeća u TK apsorbovala tu radnu snagu te su čak bila u mogućnosti zaposliti i nove uposlenike.

Od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona, najveći broj njih je sa područja grada Tuzla (37,67%), a zatim slijedi 12,13% MSP-a sa područja općine Gračanica, te
11 % sa područja općine Gradačac. Najmanji broj MSP-a na području TK zabilježen je u općini Teočak, svega 16 preduzeća iz MSP sektora. MSP sektor Tuzlanskog kantona je i u 2014. godini po broju zaposlenih na drugom mjestu iza Kantona Sarajevo, i bilježi porast broja zaposlenih na 34.323, a nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnim mjesečnim troškovima plaće po zaposlenom koji iznose 1.415 KM.

I pored relativno niskih troškova koji se odnose na angažman radne snage, u sektoru MSP na TK neto dobit po zaposlenom u 2013. godini iznosi 2.490 KM što je za skoro 30% manje od prosjeka na nivou FBiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.