Saniran most u Doknju: Završeni radovi EU Programa oporavka od poplava u Tuzli

by admin
| 13:15

Danas je simboličnim presjecanjem vrpce, u promet pušten posljednji rekonstruisani most, u naselju Dokanj, čime je EU Program oporavka od poplava obilježio završetak sanacionih radova u Tuzli, dok će rekonstrukcija preostalih 56 oštećenih kuća, prema očekivanjima, biti završena do kraja mjeseca.

Tuzla je uvrštena među 24 lokalne zajednice koje su najviše pogođene poplavama u maju 2014. godine u Bosni i Hercegovini. Gotovo 15 posto pomoći izdvojeno je za podršku 5 malih i srednjih poduzeća, 14 komercijalnih poljoprivrednih proizvođača i 14 poljoprivrednih gazdinstava da ponovo uspostave proizvodnju i time zadrže i stvore više od 100 radnih mjesta.

“Naš cilj u Tuzli, kao i u svim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine koji su pogođeni poplavama, je da pomognemo uspostaviti normalne uslove za život i osigurati da pomoć stigne najugroženijima. Ova škola u Solini je jedan od bisera širom Bosne i Hercegovine, koji nižemo, kroz EU program oporavka od poplava. Izrazito mi je zadovoljstvo što vidim djecu da su srećna, jer oni su ti koji će ove objekte koristiti. Nadam se da će, kako sam i zamolio, voditi računa o tome šta imaju i čuvati objekte za naredne generacije. Što se tiče Tuzle tu smo radili još tri infrastrukturna projekta, tri mosta. Omogućili smo ljudima iz ruralnih produčja da imaju vezu sa glavnim saobraćajnicama, a sami znamo šta pristup putnoj komunikaciji danas znači. Ovom prilikom se zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj administraciji na razumijevanju i odličnoj saradnji“ – naveo je u izjavi za medije Siniša Ubiparipović, šef regionalnog ureda UNDP-a u Doboju.

Programom je u sanaciju grada uloženo više od 1,4 miliona eura. EU i njene aktivnosti pomogle su i podstakle podršku drugih institucija, koja je prijeko potrebna nakon poplava.

“Ovom prilikom, u ime sugrađana, želim se zahvaliti implementatorima ovog programa i UNDP-u, koji su u vremenu poslije nesreće konstatno bili uz građane Tuzle. Zahvalan sam jer Program aktivnosti u Tuzli uključuje sanaciju 242 kuća za oko 850 ljudi; 7 škola koje pohađa više od 3.200 učenika; i 3 mosta koji spajaju preko 100 porodica i prave pristup lokalnom groblju i crkvi. I moram naglasiti da je ovde riječ o jednoj humanoj misiji“ – izjavio je gradonačelnik Imamović.

Program EU za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura financira EU, a provodi UNDP, UNICEF-a i IOM-a. Na svečanosti, koja je upriličena u renoviranoj sali za fizičko obrazovanje, pored gradonačelnika Imamovića i predstavnika EU Programa, obratitila i direktorica Osnovne škole „Solina“, Mara Ostojić, zahvalivši donatorima, izvođačima radova i gradskoj administraciji za podršku i razumijevanje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.