GiPS Tuzla: Umjesto dizel goriva autobusi će koristiti CNG gas

by admin
| 8:52

Gradski i prigradski saobraćaj (GiPS) Tuzla i dalje radi na implementaciji novih projekata koji imaju za cilj unapređenje usluge koju pruža svojim korisnicima, a jedan od njih je uvođenje CNG autobusa u javni prijevoz.

 

– Taj projekt je zahtijevao velika finansijska ulaganja, izdvajanja određenih resursa, logistike i edukaciju osoblja – saopćeno je iz GiPS-a Tuzla.

Inače, CNG autobusi umjesto dizel goriva koriste prirodni zemni gas, a  gotovo cijeli gradski prijevoz u Evropi odvija se vozilima na CNG jer je riječ o plinu koji je potpuno siguran, lakši od zraka, vrlo jeftin i predstavlja alternativu svim skupim izvorima.

Ovi autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađi, što ih i čini ekološki prihvatljivijim.

 

U GiPS-u Tuzla su se odlučili na uvoz CNG autobusa imajući u vidu da je prioritet zaštita okoliša i zdravlje građana.

-To je GiPS-u kao javnom preduzeću bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer svojim poslovanjem želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel – stoji u saopćenju.

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla u svoj vozni park uveo je prvi CNG autobus u Bosni i Hercegovini u oktobru prošle godine.

Sa namjerom da svoja iskustva i znanja o ovom tipu autobusa prenesu na mlade kadrove, možda svoje buduće uposlenike, iz GiPS Tuzla su najavili saradnju sa JU Srednjom saobraćajnom školom Tuzla, tako što će njihovi inžinjeri edukovati mlade saobraćajce o najnovijem trendu javnog prijevoza, CNG autobusima.

U sklopu te edukativne akcije GiPS-a i Srednje saobraćajne škole planirana je posjeta učenika i njihovog nastavnog osoblja toj kompaniji.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.