Slučaj „Seks-afera na Pravnom fakultetu“: Lučiću i Durmiševiću izrečene uvjetne kazne

by admin
| 18:53

U Općinskom sudu Tuzla danas je donesena presuda profesorima Zdravku Lučiću i Enesu Durmiševiću, koje optužnica tereti da su počinili nekoliko krivičnih djela, a koja su vezana za slučaj poznat kao seks – afera Pravni fakultet  piše Bportal.ba.

 

Enes Durmišević je kažnjen na četiri mjeseca zatvora uslovno krivično djelo spolni odnošaj sa zloupotrebom položaja, dok je Zdravko Lučić za dva krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja kažnjen na sedam mjeseci zatvora uslovno.

Čitajući presudu, sudija Huso Karić je kazao da se osuđenima osuđenima neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine, po pravosnažnosti presude, ne počine novo krivično djelo. Osuđeni su dužni platiti sudu troškove krivičnog postupka.

Inače, kako je pročitao sudija, ova presuda se nije bavila zabranom obavljanja profesorskog poziva na univerzitetima.

Kada je u pitanju Durmišević, u optužnici piše da je on u januaru 2006. godine tražio od studentice Alme Husarkić da s njim stupi u intimne odnose, pri čemu joj je obećao privilegije kod polaganja ispita. Ona je nakon toga pristala da ode s njim u sobu koju je koristio u Hotelu Tuzla, gdje su stupili u intimne odnose.

-Pa joj nakon toga saopštio oblasti i pitanja koje treba naučiti iz predmeta Državno – pravni razvitak BiH, da bi dana 30. 01. 2006. godine prilikom polaganja ispita iz navedenog predmeta i postavio pitanja iz tih oblasti i istoj upisao pozitivnu ocjenu iz tog predmeta – navedeno je u optužnici.

Lučić se teretio da je 4.10.2003. godine, bez polaganja ispita iz predmeta Rimsko pravo, upisao pozitivnu ocjenu studentici Jeleni Hadžić – Hribar. On se tereti i da je 17. juna 2006. godine u stanu Alme Husarkić, bez polaganja ispita studenticama Šejli Ledenko i Selmi Trokić upisao pozitivne ocjene iz predmeta Institucije rimskog prava i Pravne kulture. Husarkićevoj je također upisao ocjenu iz predmeta Pravne kulture.

Nakon presude, profesor Durmišević nije želio davati izjave, ali je kazao da će napisati knjigu o ovom suđenju sa svim detaljima i opisima.

Profesor Lučić je kazao da je “ovo parodija od sudstva”, javlja Faktor.ba.

-Sudija koji daje iskaze, odnosno vjeru iskazima datim u istrazi, onda ne vidim zašto će uopšte glavni pretres i suđenje. Ovo je teži oblik inkvizicije, nego strednjovjekovna inkvizicija. Dalje ću se pravno boriti, a nadam se da ćete me slijediti i u Haagu i Strazburu – kazao je Lučić.

Inače, u ovom slučaju, koji se godinama razvlači po pravosudnim institucijama, bili su optuženi i profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga. Međutim, nakon smrti ova dva profesora, proces protiv njih je obustavljen. I tužiteljica Dijana Milić, koja je vodila istragu u cijelom slučaju, preminula je prije nekoliko godina.

U ovom predmetu je do sada osuđen samo Jasmin Mašić.

(TI/Bportal.ba)