Drama u Tuzli: Oko 40 bivših logoraša spriječilo popis imovine Hasana Čelikovića

by admin
| 12:40

Dramatična situacija odvijala se danas u tuzlanskom naselju Miladije, u mjestu Kužići, kada su sudski izvršitelji pokušali da popišu pokretnu imovinu Hasana Čelikovića, bivšeg logoraša iz Janje.

 

Kako tvrdi Čeliković, on mora platiti troškove u iznosu od 1.500 maraka, zajedno sa zateznom kamatom, zbog odbačenih tužbi u sudovima u manjem bh. entitetu.

Naime, bivši logoraši su tužili Republiku Srpsku zbog tortura koje su proživjeli tokom rata u BiH, nakon čega su tužbe izgubili. Imovina je trebala biti popisana radi procjene, pljenidbe i naplate duga, koji Čeliković i drugi logoraši, duguju sudovima u RS-u.

– Prvo, neka dođe taj nivo iz Banja Luke i sudska policija iz Banja Luke. Nemojte preuzimati nešto osjetljivo. Neka dođu oni iz Banja Luke u što većem broju. Vas bacaju ovdje da izgubite glavu. Neka pošalju Srbe i njihovu policiju u što većem broju i neka oni plijene – poručili su logoraši sudskim izvršiteljima.

Nakon toga, sudski izvršitelji su napustili dvorište porodične kuće Čelikovića.

Tokom rata, Hasan Čeliković je bio u logoru Batković, a danas je, kako kaže, logoraš u vlastitoj kući.

– Evo 90 dana lupam glavom kako naći pare, koje je nemoguće naći. Oni svoje traže, a ja izgleda svoje ne smijem tražiti. Do sada sam dao život, a sada moram da dajem pare. Sud ne zanima što ću ja roviti po kontejneru. Oni traže svoje – kazao je Čeliković.

Hasan je inače nezaposlen. U kući pred kojom se odvijala današnja drama živi sa suprugom i dvoje djece.

(TI/Bportal.b)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.