Sportski savez Tuzla: Počela škola plivanja za djecu slabijeg socijalnog statusa

by admin
| 7:43

Sportski savez Grada Tuzla i ove godine je pokrenuo Projekat obuke neplivača namjenjen učenicima osnovnih škola slabijeg socijalnog statusa sa područja grada Tuzla. Projekat čini dio ukupnog Gradskog sportskog programa, koji se odnosi na podršku dječijem i omladinskom sportu.

Vrijednost ovog projekta je što omogućuje svakom djetetu, bez obzira na socijalni status, da se oslobodi straha od vode i nauči neku od tehnika plivanja. Program je besplatan za sve polaznike iz osnovnim  školama s područja grada Tuzla. 

Program obuke neplivača realizira se od 26. oktobra do 22. decembra 2015. godine na bazenu Hotela Tuzla. 

U programu trenutno učestvuje 11 odjeljenja iz JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabitilitaciju slušanja i govora Tuzla, OŠ „Miladije“, OŠ „Husino“, OŠ „Novi Grad“, OŠ „Kreka“, OŠ „Podrinje“, OŠ „Solina“, KŠC „Sveti Franjo“, OŠ „Slavinovići“, Međunarodna OŠ i OŠ „Bukinje“.

Obuku sa odjeljenjima, koja broje od 12 do 15 učenika, vrše njihovi profesori tjelesnog odgoja, a ukoliko su isti spriječeni organizator je obezbjedio Instruktore plivanja.

Planirano je da svako dijete prođe kroz šest termina obuke i jedan termin provjere stečenih znanja i sposobnosti u ukupnom trajanju od 11 sati. Program obuke obuhvata igre i vježbe navikavanja na vodu, disanja i gledanja u vodi, igre i vježbe plutanja, klizanja i elementarnih kretanja (nogama i rukama) u vodi.

Na kraju programa predviđen je prikaz naučenog i svečana dodjela priznanja.

(Tuzlainfo.ba)