Festival “Vezeni most 2015”: Dobitnici nagrade “Mali princ” Nada Mihelčić i Dejan Aleksić

by admin
| 13:33

Sinoć su u Tuzli, na završnoj festivalskoj večeri 12. festivala “Vezeni most 2015”, dodijeljene nagrade za nominirane autore najboljih knjiga za djecu iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nagradu Mali princ za najbolju dječiju knjigu objavljenu u četiri države u 2014. godini osvojili su Nada Mihelčić iz Hrvatske za knjigu pod naslovom „Edbin“ i Dejan Aleksić iz Srbije za knjigu „Cipela na kraju svijeta“.

Na ovogodišnjem, 12. međunarodnom festivalu „Vezeni most“, drugi put od kako se organizuje ovaj festival, dvije su knjige, po izboru žirija, osvojile podjenak broj pobjedničkih bodova. Na žalost, nagrada književnici Nadi Mihelčić se dodjeljuje posthumno, jer je ova autorica nedavno preminula u Hrvatskoj.

Žiri u sastavu: dr. Svetlana Kalezić – Radonjić (Crna Gora), dr. Marina Gabelica (Hrvatska), dr. Zoran Opačić (Srbija), dr. Ibrahim Kajan (Bosna i Hercegovina) i Azra Softić, prof.  (predsjednica Društva Mali princ) dali su najviše ocjene ovim dvjema pobjedničkim knjigama.

Nagrade su dodijeljene na završnoj festivalskoj večeri, uz bogat, maštovit i šarolik program u kome su učestvovali hor OŠ iz Donjeg Vakufa, pod vodstvom Aide Cerić – Begović, glumci Teatra Kabare iz Tuzle, djeca tuzlanskih osnovnih škola i učenici OŠ Maoča kod Brčkog.

Na večerašnjoj svečanosti zvanično je uručena i nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature ovogodišnjem dobitniku, književniku Ranku Pavloviću.

-Pobijedile su dvije od osam nominovanih knjiga, koje su već osvojile nekoliko nacionalnih nagrada u matičnim državama. Ne bi bilo iznenađenje da je pobijelila bilo koja knjiga od osam nominovanih, jer je nabolja konkurencija nominovanih knjiga bila ove godine. Sretan sam da je još jedan Vezeni most uspješno organizovan kako smo očekivali i željeli. Nadam se da ćemo imati razumijevanja društvene zajednice i svih onih koji su pozvani da razumiju ovakvu našu djelatnost i da ćemo dobiti podršku da izvezemo još ljepši Vezeni most, izjavio je književnik Šimo Ešić, direktor Festivala.

Dodijeljena je  i Koteksova nagrada „Ahmet Hromadžić“ učenicima koji su poslali svoje radove na konkurs o temi Svoja kućica, svoja slobodica, te Koteksove nagrade „Ahmet Hromadžić“ za najbolje literarne radove na konkursu o temi Pismo Malom princu.

Ovogodišnji, 12. međunarodni festival u slavu knjige, lijepe riječi i umjetnosti izmamio je osmijehe i donio radost hiljadama učenika koji su se družili sa književnicima i pjesnicima u školama u: Kladnju, Lukavcu, Kalesiji, Gradačcu, Banovićima, Srebreniku, Živinicama i Tuzli.

Organizatori obećavaju naredni, još bolji, još sadržajniji i još lepršaviji festival u narednim godinama.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.