In memoriam – Muharem Osmić: Sutra u Tuzli komemorativni skup i dženaza

by admin
| 14:28

Komemorativni skup u sjećanje na prvaka drame Narodnog pozorišta Tuzla – MUHAREMA OSMIĆA, koji je preminuo u srijedu, 4. novembra 2015. godine u Sarajevu, u 71 godini života, bit će održana na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla u subotu, 7. novembra 2015. godine u 12,00 sati.

Dženaza i ukop će se obaviti istog dana u 14,00 sati (iza ikindije namaza) u haremu Džindić džamije u Tuzli.

O životnom i umjetničkom putu Muharema Osmića na komemorativnom skupu će, osim kolega glumaca i poznatih ličnosti kulturnog i pozorišnog života, govoriti i predstavnici Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona.

U subotu, 7. novembra 2015. godine u 12,00 sati, na velikoj sceni BKC-a Tuzla posljednjim aplauzom ćemo odati počast i ispratiti velikog glumca Muharema Osmića, koji je svojim radom zadužio pozorišnu i kulturnu scenu Grada Tuzle, Bosne i Hercegovine i regiona.

 

MUHAREM OSMIĆ, dramski umjetnik, prvak drame Narodnog pozorišta Tuzla, rođen je u Lukavcu 12. maja 1945. godine. Glumu je diplomirao na Višoj pozorišnoj školi pri Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 1966. godine kod profesora Dejana Mijača sa predstavom Mirandolina Carla Goldonija. U SNP Novi Sad, Muharem Osmić ostvario je svoj prvi angažman kao profesionalni glumac u pozorišnoj sezoni 1966/67. Već naredne sezone angažovan je u Narodnom pozorištu Niš (1967-1969). Od 1969. godine prvi put se zapošljava u Narodnom pozorištu Tuzla, gdje ostaje do 1974. godine, a od 1974. godine angažuje ga Narodno pozorište Zenica gdje ostaje do 1978. godine kada se Muharem ponovo vraća u Tuzlu i tu ostaje do 2009. godine kada je i penzionisan.

 

U Narodnom pozorištu Tuzla odigrao veliki broj predstava od kojih se mogu izdvojiti: Džo Orton Budite dobri sa gospodinom Slounom, Bertold Brecht Čovjek je čovjek i Galilej, Derviš Sušić Posljednja ljubav Hasana Kaimije, Ja, Vehab Koluhija, Veliki vezir, Ahmed Muradbegović Majka i Lejla, Meša Selimović Derviš i smrt, Nijaz Alispahić Zmaj od Bosne i Životopis Hamida Halugića, Branko Ćopić Nikoletina Bursać, Bašta sljezove boje i Odumiranje međeda, Dušan Kovačević Urnebesna tragedija i Maratonci trče počasni krug, Ivo Brešan Julije Cezar i Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Jasmin Duraković Grad od snova 2000, Nedžad Ibrišimović Karabeg, Fatmir Alispahić Čekajući Baltazara i Tuzlanski bog Libertas, Miodrag Žalica I tako dozvaše tajnu i Mirišu li jorgovani u Njujorku, Samuel Beckett Čekajući Godoa, Haris Silajdžić Hamdibeg i mnoge druge.

 

Za svoj rad nagrađivan je Glumačkom nagradom na pozorišnim igrama u Jajcu 1976. za ulogu Marketo “Vir” Jureta Franjičevića i nagradom stručnog žirija na pozorišnim igrama Brčko 1986. za ulogu Dropca “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića

 

Na filmu i TV serijama igrao u: Husinska buna; So; Ratni hljebovi; Operacija Teodor; Papirna; Posljednja ljubav Hasna Kaimije; Budite dobri sa gospodinom Slaunom; Atentat na Tita; Vatrogasac; Derviš i smrt; Husein kapetan Gradaščević; Alkoholičari; Blago u duvaru; Aleksa Šantić; Odbornici; Tale; Crna hronika; Pečat; Lud, zbunjen, normalan; Body Complete; Sevdah za Karima; Ja sam iz Krajine, zemlje kestena – saopšteno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.