UKC Tuzla: Urađene 152 transplantacije bubrega, tri puta više nego drugi u BiH

by admin
| 15:49

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održana  konferencija u povodu objavljivanja postignutih rezultata Tima za transplantaciju bubrega.

Prema predočenim informacijama u JZU UKC Tuzla do danas je obavljeno 152 transplantacije bubrega. Projekat je započeo u septembru 1999. godine kada je u saradnji sa uvaženim prof.dr. Mühlbaher Ferdinand  iz AKH iz Beča uspješno urađena prva transplantacija bubrega sa živog srodnika.

Projekat transplantacije je proširen 2006. godine kada su urađene  prve kadaverične transplantacije, a do danas je urađeno 20 kadaveričnih transplantacija bubrega. U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla se rade i supružničke transplantacije bubrega i do sada ih je urađeno 12.

Prema riječima direktora UKC Tuzla, doc. dr. Nešada Hotića u  Univerzitetskom kliničkom centaru Tuzla se radi tri puta više transplantacija bubrega nego u drugim BH centrima. U svom obraćanju novinarima direktor Hotić je takođe istakao da se u UKC Tuzla  izvode kadaverične transplantacije bubrega, jetre i rožnica, alogena i autologna transplantacija matičnih ćelija hematopoeze (koštane srži) i transplantacije jetre i bubrega sa živih davalaca, te je prema njegovim riječima broj urađenih transplantacija u posljednje četiri godine povećan za  130%. 

Pored svih pozitivnih rezultata koje UKC Tuzla ostvaruje u projektu transplantacijske medicine učesnici konferencije su istakli nedostatak razvijene svijesti javnosti kada su u pitanju kadaverične transplantacije. Također, ovom prilikom je naglašena potreba za informisanjem javnosti kada je riječ o supružničkim transplantacijama.

Prof. dr. Senaid Trnačević, šef Odjela za transplantaciju je  rekao da javnost mora znati da se u UKC Tuzla izvode ove vrste transplantacija i da nema potrebe da pacijenti zbog toga idu u inostranstvo. On je pojasnio da ove vrste transplantacija zahtjevaju specifičan proceduralni i protokolarni pristup iz razloga što ne postoji tkivna podudarnost, ali da transplantacioni tim UKC Tuzla može odgovoriti na postavljene izazove.

Prof. dr. Trnačević je naglasio i da se na dijalizi trenutno nalazi 3000 pacijenata od čega je 30%  senzibiliziranih, što može dovesti do komplikacija nakon urađene transplantacije. Ovakvi pacijenti zahtjevaju posebnu pripremu i primjenu sofisticiranih protokola u pripremi i imunosupresivnoj terapiji.

Centar za transplantacijsku medicinu pri Federalnom ministarstvu zdravstva radi od prošle godine, a pokretanjem ovog projekta očekuje se brža i efikasnija medicinska usluga za pacijente koji čekaju na transplantaciju organa. Centar koordinira rad zdravstvenih ustanova i omogućava  da svi podaci bitni za transplantaciju organa i tkiva budu pohranjeni na jednom mjestu i da se kompjuterski određuju prioriteti za transplantaciju bez upliva ljudskog faktora u izbor.

Prof. dr. Emir Hodžić, koordinator za transplantaciju bubrega na konferenciji za medije je rekao da je Centar za transplantacijsku medicinu pokrenuo incijativu izmjene Zakona o transplantacijama, odnosno izmjenu člana 30 i da se izmjena odnosi na prihvatanje pretpostavljenog pristanka, odnosno da je potencijalni darivatelj organa svaka osoba koja se za života nije izjasnila da ne želi dati organe. 

Sa gore navedenim sagovornicima se složio i prof.dr. Denijal Tulumović, načelnik Klinike za interne bolesti koji je rekao da je za nedovoljan razvoj Donorske mreže kriva neprosvjećenost građana kada je u pitanju doniranje organa.

Novinarima su se obratili i dr. Zoran Manojlović i dr. Mustafa Bazardžanović, koji su predstavili hiruške procedure pri transplantaciji bubrega, kao i dr. Goran Eljšan, specijalista anesteziologije i reanimatologije koji je predstavio značaj anesteziologa u transplantacijskoj medicini. Konferenciji su prisustvovale i načelnice Poliklinike za transfuziologiju i Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, prim. dr. Slavica Mott – Divković i doc. dr. Jasminka Mujanović Mustedanagić, koje su sa svog aspekta govorile o transplantaciji bubrega – saopšteno iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.