OV Tuzla ukida diskriminatorsku odluku: Isti obračun odvoza smeća za građane u kućama i stanovima

by admin
| 12:27
0104 komunalac

Na posljednjoj sjednici OV Tuzla usvojen je  zahtjev/inicijativa za izmjenu odluke NO JKP „KOMUNALAC“ TUZLA o utvrđivanju cijena odvoza i deponovanja komunalnog otpada na području općine Tuzla.

Prilikom prošlogodišnjeg donišenja sporne odluke OV Tuzla, donesene su diskriminatorne odredbe, koji je određeno da se građanima koji žive u stanovima odvoz smeća obračunava po broju članova, a građanima koji žive u kućama po broju kvadrata stambenog prostora.

Kako je navedeno traži se od menadžmenta i Nadzornog odbora JKP Komunalac Tuzla, da razmotri mogućnost da se građanima korisnicima usluga odvoza smeća (bez obzira da li žive u stanovima ili kućama), da mogućnost izbora plaćanja usluge po m2 ili po članu porodičnog domaćinstva.

Navedena aktivnost će se realizirati, putem Savjeta mjesnih zajednica.

Također je traženo od menadžmenta i Nadzornog odbora JKP Komunalac Tuzla, da razmotri mogućnost da  se vlasnici vikend objekata i kuća, koje povremeno koriste paušalno plaćaju odvoz smeća, kao i da se za  višečlana domaćinstva u manjem stanu ili kućama, iznađe poseban modus plaćanja ove usluge, kako se ne bi ugrozila egzistencija socijalnih kategorija stanovništva.

Za socijalne kategorije domaćinstava (bez obzira na broj članova), prijedlog je da se razmotri mogućnost subvencija ili oslobađanja plaćanja dijela troškova odvoza smeća.

-Navedene mjere ne smiju ići na uštrb finansijske stabilnosti preduzeća, te se zadužuju uprava i Nadzorni odbor JKP Komubalac Tuzla, da u roku od 60 dana sagledaju pitanje plaćanja odvoza  smeća i iznađu rješenje koje će zadovoljiti građane, a neće ugoziti stabilnost i opstanak JKP Komunalac Tuzla – zaključak je OV Tuzla.

(TI) 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.