Završen 16. INTERBIFEP: Nagrađeni su autori iz Poljske, Slovenije, Indonezije, Njemačke i Srbije

by admin
| 10:57

Umjetnik Lukaš Gierlak (Lukasz) iz Poljske nagrađen je za najbolji crtež i ujedno je dobitnik nagrade „Ismet Mujezinović“ na 16. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta INTERBIFEP 2015.

Za najbolji portret u oblasti grafike izabran je rad autora Samuela Grajfonera iz Slovenije, dok je u formi fotografije nagrađen rad njemačke umjetnice Angelike Haak.

Rad Adhya S. Ranadireksa iz Indonezije proglašen je najboljim u formi video umjetnosti na Festivalu, a autorica iz Srbije Milena Maksimović Kovačević nagrađena je diplomom „James Haim Pinto“.

Publika je prilikom posjeta izložbe 16. INTERBIFEP-a i na zvaničnoj facebook stranici Međunarodne galerije portreta Tuzla za najbolji rad izabrala autora Đorđa Čorića iz Srbije.

Nagrađene radove i autore izabrao je tročlani internacionalni žiri, koji čine ugledna umjetnička imena iz Slovenije, sa Kipra i iz Bosne i Hercegovine. Članovi žirija na 16. INTERBIFEP-u bili su: Nataša Smolić iz Slovenije-doktorica nauka u oblasti povijesti umjetnosti i povijesti antropologije umjetnosti; Feridun Isiman sa Kipra-istaknuti umjetnik i slikar, sa dužim stažem predavača na odsjeku za slikarstvo Univerziteta u Ankari u Turskoj i Ismar Mujezinović- bosanskohercegovački akademski slikar

Svečana ceremonija proglašenja nagrađenih autora i radova i zatvaranja 16. Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP 2015 održana je sinoć u Međunarodnoj galeriji potreta Tuzla.

INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta koji duži niz godina organizuje Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Na ovogodišnjem Festivalu je predstavljeno 210 radova 135 autora iz 44 zemlje svijeta, što ovu manifestaciju svrstava u red značajnih međunarodnih festivala portretnog stvaralaštva na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni.

Prijave radova za 16. INTERBIFEP su proslijedili umjetnici iz 49 zemalja svijeta, sa svih kontinenata i to iz: Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Bitanije, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Čilea, Danske, Ekvadora, Engleske, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Indije, Indonezije, Islanda, Italije, Izraela, Kanade, Kolumbije, Kosova, Libanona, Litvanije, Madagaskara, Mađarske, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Meksika, Norveške, Njemačke, Perua, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Tajlanda, Turske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.