Prvo oduzimanje imovine u FBiH: Bivšem direktoru zatvora u Tuzli oduzeto 190.000 KM

by admin
| 18:25

Bivšem direktoru KPZ Tuzla Hasanu Hodžiću, oduzeta je ilegalno stečena imovina, a ovo je jedan od prvih slučajeva primjene Zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine u FBiH.

Nedavnom prvostepenom presudom Tuzlanskog suda Hasanu Hodžiću, bivšem direktoru KPZ Tuzla, oduzeta je i imovinska korist u vrijednosti od 190.000 KM. Sud je tada naložio da se navedeni iznos uplati u budžet FBiH, javlja Oslobođenje.

”Iskreno, nisam se nadao da će se ovaj zakon početi ovako brzo primjenjivati, niti na ovakvim predmetima”, kaže za Oslobođenje profesor sa sarajevske Kriminalistike Eldan Mujanović, jedan od članova radne grupe koja je pripremala tekst pomenutog zakona i vođa projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta u FBiH u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom”, a koji financira vlada Velike Britanije.

Podsjetimo, Kanotnalni sud u Tuzli sredinom oktobra osudio je Hasana Hodžića na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Sutkinja je tada navela da će se Zakonu o oduzimanju ilegalno stečene imovine od optuženog oduzeti ukupno 186.204 KM, te da će taj novac postati vlasništvo FBiH.

Inače, tužilac Kanotnalnog tužilaštva u Tuzli prije donošenja presude je predložio Kantonalnom sudu određivanje pritvora Hasanu Hodžiću, zbog osnovane sumnje da je zloupotrebio položaj i ovlaštenja u vezi s nezakonitim zapošljavanjima u ovom zavodu od 2006. do 2010. u aprilu 2014.godine.

Obrazloženo da su pomagači Hodžiću dali novac za ukupno 14 zaposlenja.

Pojedinačni iznos koji su plaćali stražari pripravnici, da bi kasnije bivali zaposleni, kretao se u iznosima od 7 do 20 hiljada KM. Na taj način Hodžić je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 186.204 KM.

(TI/Oslobodjenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.