Pozorišni dani u Belom Manastiru: Dvije nagrade za tuzlanski Draft teatar

by admin
| 15:38

Sinoć je u pozorišnoj dvorani u Belom Manastiru (Hrvatska) svečano zatvoren 6. Međunarodni pozorišni festival. Festival koji je trajao punih mjesec dana, odnosno od 4. do 31. oktobra, ponudio je 12 pozorišnih predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Draft teatar Tuzla, koji već pet godina gostuje i uspješno sarađuje s belomanastirskim pozorištem, osim zasluženog aplauza publike, svidio se i žiriju.

Na sinoćem proglašenju najboljih, svi učesnici festivala koji nisu bili u mogućnosti doći, javljali su se konferencijski putem Skype-a i tako na neki način, uživo bili na dodjeli nagrada ali i s publikom.

Za Draft teatar Tuzla putem Skype javio se glumac Jasmin Salkić koji je ostao potpuno iznenađen kada ga je predsjednica pozorišta i voditeljka programa, Daniela Taslidžić Herman, obavjestila da je upravo on nagrađen u kategoriji „najbolja sporedna muška uloga“ ostvarenoj u predstavi „Ne šetaj se gola“, a koju je režirao Enver Hasić Haš.

I baš kada se pozdravljao s publikom, Salkiću je rečno da ostane na mreži jer je u kategoriji „najbolja glavna ženska uloga“, nagradu osvojila takođe Draftova glumica, Almedina Salčinović.

Nagrade će u Tuzlu stići već iduće sedmice, a donijet će ih, prema najavi i obećanju sama Taslidžić.

Za najbolju predstavu festivala po izboru publike proglašena je predstava „Portret maligne ćelije“, režisera i autora Cvetina Aničića iz Šida, koji je na dramatičan i šokantan način prikazao borbu za goli život ljudi koji se bore protiv raka.

Nagrade su samo potvrda dobrog rada Draft teatra i zasigurno motivacija da i dalje uspješno nastave dodatno promovisati svoj grad i amatersku pozorišnu umjetnost.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.