Posljedice poplava: Blokada željeznice onemogućava rad GIKIL-a

by admin
| 9:04
1606 gikil

Zbog blokade željezničkih komunikacija van Bosne i Hercegovine uzrokovanih poplavama i nemogućnosti prodaje roba predstavnici „Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac zatražili su hitan sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona, Bahrijom Umihanićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva, Mulagom Fejzićem.

Blokirana isporuka roba i nemogućnost naplate ugrožava opstanak fabrike koja upošljava 1000 radnika, rekao je ovom prilikom generalni direktor GIKIL-a, Debasish Ganguly te zamolio urgenciju ka višim nivoima vlasti.

Premijer Umihanić rješenje ovog problema postavio je kao prioritet i obećao da će se pismeno već danas obratiti federalnim ministrima prometa i komunikacija i industrije kao i premijeru FBiH Nerminu Nikšiću te tražiti urgentno rješavanje ovog problema. „U rješavanje problema željezničkih komunikacija na području Republike Hrvatske i Republike Srbije”, prema riječima premijera Umihanića, „zamolit ću da se uključi i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.”
Kao jedan od načina premošćivanja trenutne situacije u lukavačkom GIKIL-u, složili su se sagovornici, je i prolongiranje roka plaćanja dugovanja prema „Željeznicama FBiH”. Pored toga, mogućnost prodaje većih količina mineralnog đubriva iz proizvodnog programa GIKIL-a uveliko bi olakšala trenutno tešku finansijsku situaciju u fabrici čijih 67 % je u vlasništvu Tuzlanskog kantona. Premijer Umihanić napomenuo je kako je već na sastanku u Vladi FBIH, gdje su prisutvovali načelnici 40 općina, o tome obavijestio prisutne i zamolio da kontaktiraju lukavačku fabriku.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.