UKC Tuzla: Za 15 godina ugrađena 44 kohlearna implantata

by admin
| 8:22

Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla jučer je održan brifing za novinare u povodu obilježavanja 15-te godine ugradnje kohlearnih implantata.

Brifingu su prisustvovali prof. dr. Fuad Brkić, načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa, prim.dr. Muharem Kadić, koordinator komisije za ugradnju kohlearnih implantata kod djece pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Nedžad Redžep, zamjenik direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Prema riječima načelnika klinike, prof. dr. Brkića ugradnja kohlearnih implantata na Klinici za bolesti uha, grla i nosa započela je u oktobru 2001. godine. U početku operatori su bili gostujući ljekari, ali u posljednjih 7 godina ovu proceduru samostalno izvode ljekari Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla.

Do sada su u tuzlanskoj klinici ugrađene ukupno 44 umjetne pužnice, od čega su 4 urađene u ovoj godini. Profesor Brkić je ovom prilikom istakao da ugradnja umjetne pužice gluhoj djeci i osobama koje su rođene ili postale gluhe prije nego su upoznale govor omogućava da nauče slušati, analizirati i usvajati zvuk i na taj način razvijati verbalni govor.

Tržišna cijena umjetne pužnice se kreće od 30.000 – 45.000 KM. Međutim, zahvaljujući Zavodima zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i TK, koji izdvajaju sredstva za njihovu nabavku, mališanima se aparat ugrađuje besplatno.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH finansirao je i ugradnju umjetne pužice za dvoje djece iz Republike Srpske.

Prim.dr. Muharem Kadić, koordinator komisije za ugradnju kohlearnih implantata kod djece, rekao je da je riječ o djeci povratnika u Republiku Srpsku, koji su operisani u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a da je kompletne troškove nabavke i zahvata finansirao Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH.

Prema njegovim riječima na godišnjem nivou se javlja potreba za ugradnjom dvije do četri umjetne pužice. Ugradnja ovih kohlearnih implantata radi se u Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja u posljednjih dvanaest godina izdvojeno je 950 000 KM za ugradnju 105 kohlearnih implantata, rekao je gospodin Redžep.

(Tuzlainfo.ba/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.