Novalić i Jašarević u Banovićima: Nova termoelektrana neće ugroziti rad bloka 6 u TE Tuzla

by admin
| 6:06

Izgradnja bloka termoelektrane u Banovićima neće ugroziti rad bloka 6 Termoelektrane Tuzla. Narednih mjeseci bit će urađen plan potreba tuzlanske Termoelektrane za ugljem iz Rudnika Banovići, potvrdio je danas Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

 

Jašarević je dodao i to da će Parlament dati saglasnost za izgradnju blokova, a Federacija BiH je garant prema kineskim partnerima,  javlja Anadolu Agency (AA).

– Inače, država bi trebala garantovati, ali zbog političkih problema, u našem slučaju to je Federacija – rekao je Jašarević, koji je danas sa saradnicima, te Fadilom Novalićem, premijerom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i predstavnicima kantonalne vlasti u Tuzlanskom kantonu posjetio Rudnik mrkog uglja Banovići, gdje su se upoznali sa proizvodnjom uglja u ovoj godini i budućim planovima za izgradnju termoelektrane.

Munever Čergić, direktor Rudnika, izjavio je da će za kredit za izgradnju nove fabrike električne energije aplicirati u januaru iduće godine, u Industrijskoj kineskoj razvojnoj banci.

– Realno je očekivati da ćemo sve ugovore dobiti do aprila, tako da bi šest mjeseci poslije, dakle u oktobru 2016. godine mogli postaviti kamen temeljac – rekao je Čergić.

Premijer Novalić naglasio je da građani mogu očekivati nezavisnost u energetskoj industriji, koja je ugrožena zbog starosti objekata.

– Došlo je vrijeme za gradnju novih, zamjenskih blokova, koji će biti u skladu sa evropskim zahtjevima, odnosno za istu količini proizvedene energije, trošit će manje, a manje će se i zagađivati – navodi Novalić, dodajući da bi se ovakvim projektom i Tuzla mogla osloboditi ‘privredne depresije’.

Prema njegovim riječima, nova će termoelektrana probuditi privredna kretanja.

– Tako bismo sa liste problematičnih firmi mogli skinuti neke od njih, kao što smo povezali ‘Ditu’, fabriku deterdženata sa ‘Bingom’ ili fabriku obuće ‘Aida’ sa ‘Intralom’. Trebalo bi da TTU ima posla pri izgradnji ovih blokova, što je veoma značajno za tuzlansku industriju – rekao je Novalić.

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, poručio je da se od gradnje nove termoelektrane očekuju višestruki efekti, koji će se prvenstveno ogledati u podizanju posrnule građevinske i metalne industrije.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.