Skupština TK: Ukinut regres budžetskim korisnicima, SBB postao dio većine

by admin
| 18:52

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene i dopune budžeta za 2015. godinu, kojim se ukida regres budžetskim korisnicima.

 

Na današnjoj sjednici Skupštine TK iz Ministarstva finansija rečeno je da su uštede u budžetu neminovne, jer je akumulirani budžetski deficit oko 100 miliona maraka.

Za rebalans budžeta su glasali i poslanici SBB-a, čime je najavljen ulazak ove stranke u parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu. Za usvajanje budžeta su glasali poslanici SDA, S BiH, BPS-a, Boljitka i SBB-a. Suzdržani su bili poslanici SDP-a, a DF-ovi su bili protiv.

Ukidanju regresa su se očekivano protivili predstavnici sindikata. Poslanicima se obratio Admir Terzić, predstavnik Sindikata srednjeg obrazovanja.

On je kazao da je velika nepravda ukidanje regresa, jer se time umanjuju primanja prosvjetnih radnika od 3,5 do 6,5 posto na godišnjem nivou. To je veliki iznos za ionako malo plaćene radnike.

Poslanici su na sjednici tražili još i da se na federalnom nivou izmijeni zakon o javnim prihodima,  kako bi Tuzlanski kanton dobio više novca od javnih prihoda.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.