Posao od 7,5 miliona KM: Uskoro rušenje tornja u Termoelektrani Tuzla (FOTO)

by admin
| 6:45

Nakon odabira izvođača radova, uskoro će početi rušenje jednog od pet rashladnih tornjeva u Termoelektrani Tuzla, saznaje Tuzlainfo.ba.

Rashladni toranj RT2 čija je namjena hlađenje tehnološke vode sagrađen je još 1965. godine prema projektu „IBE“ iz Ljubljane i već duži period nije u funkciji.

Radi se o megagrađevini visine 67,78 metara i poluprečnika 32,27 metara, čije će rušenje koštati više od 7,5 miliona KM.

O kakvoj građevini se radi najbolje pokazuje podatak da je u prilikom gradnje tornja ukupna količina ugrađenog betona iznosila cca 2200 m³, a armature cca 250 tona.

Odluku o rušenju rashladnog tornja RT2 u krugu TE Tuzla donesena je nakon što je došlo do poremećaja statičkih karakteristika kompletnog objekta i pojavila mogućnost njegovog djelimičnog ili kompletnog urušavanja.

Na objektu su vršene sanacije 1972. i 1987. godine, a konstatovano  je da postojeća konstrukcija predstavlja potencijalnu opasnost za ljudstvo, okolinu i materijalna dobra, te je istu potrebno na što bezbedniji način ukloniti, a nastali otpad adekvatno zbrinuti u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Posebno je istaknuta važnost uklanjanja salonit ploča koje sadrže azbest, čime će se postići zdravija sredina za radnike i stanovništvo.

U okviru velikog posla koji će raditi konzorcij kojeg čine firme Kemokop iz Tuzle, te Džekos, Eko Teh i BOSMAN iz Sarajeva, posebna pažnja će biti posvećena sigurnosti i zaštiti okoliša, te će u pripremnim radovima prije samog rušenja na gradilištu biti postavljene ograde, urađene prilazne saobraćajnice, privremena deponija srušenog materijala, drobilice betonskih elemenata i dr.

Kojom metodom će izvođači radova rušiti RT2 nije poznato, a projektom je prediviđeno više varijanti: hidrauličkim kliještima montiranim na kran ili uz pomoć rešetkaste mobilne dizalice, kojima bi se pristupilo ručnom rušenju, rušenju eksplozivom, udarom kuglom, rezanjem ili drobljenjem.

Stručni nadzor na projektu je povjeren firmi Tehno biro iz Tuzle, a rok za završetak radova je devet mjeseci. Datum početka radova još uvijek nije poznat.

(Tuzlainfo.ba/ A.V.) Foto: GIT i EPBiH

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.